Égi királyságok – A világ legszebb hegyi kolostorai

2013. jún. 06.

A kolostorok messze a világ zajától fekszenek, magas védett hegycsúcsokkal körülölelve. Ezek a fantasztikus építmények megszentelt helyek, melyeket misztikus hangulat és titokzatosság lengi körbe. A most következőkben bemutatjuk a legszebb kolostorokat, melyek világ tetején állnak elhagyatottan, magányosan.

Taktsang kolostor, Bhután

Ez a különleges elzárt, titokzatos hely a Himalája keleti részén található. A Taktsang, vagy más néven Tigris fészek kolostor az egyik leghíresebb buddhista szent hely, melyet egy 3000 magas sziklaszirtre építettek. A legenda szerint, Guru Rinpoche alapította a kolostort, mikor is egy repülő tigris hátán megérkezett erre a gyönyörű vidékre. Guru állítólag sokáig meditált itt egy barlangban, mikor is végre sikerült elűznie az itt lakó démont. Az „átok” azonban mégsem kerülte el Taktsangot, néhány éve ugyanis, egy vajlámpások okozta tűzeset következtében leégett az épületek nagy része.

Popa Taungkalat kolostor, Myanmar


Van egy hely Burmában valahol magasan a felhők között, melyről a helyiek úgy tartják, hogy istenek lakják. A Popa Taungkalat mintegy 2417méter magasan található, egy vulkanikus hegy tetejére épült. Ez az egyedülálló kolostor buddhista zarándokhely, így ahhoz, hogy feljuthass a tetejére le kell venned a cipődet és megmászni 777 lépcsőfokot mezítláb. A felfelé vezető út, és a kolostorból nyíló kilátás azonban minden fáradtságért kárpótol majd.

Meteora kolostorok, Görögország

meteora
A Meteora kolostorok Thesszáliában találhatóak, Görögország egyik leghíresebb látványossága. A kolostor alapjait a 11. században rakták le, a nagy magasság még a legelszántabb sziklamászókat is el szokta riasztani. Az épületek tűhegyes, alig megközelíthető meredek csúcsokon helyezkednek el. A huszonnégy bizánci kolostor egyenként több mint 600 évnél idősebbek, ezek közül azonban mindössze 6-ot használnak a szerzetesek. Régen a kolostorokat létrákon érték el, manapság lépcsőkön juthatunk fel az épületekhez.

Xuan Kong kolostor, Kína


Pekingtől mintegy 500 kilométerre, a Shanxi tartományban található a Xuan Kong Si függőtemplom. A kolostort egy függőleges sziklafalra építették, termei és pavilonjai a szikla felszínén épületek, megalkotásuknál kihasználták a természet adottságait. Fenntről nézve a templom azt a látszatot kelti, mintha mindjárt lezuhanna.

 

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek