501 – Az ikon

2012. nov. 22.

“Bárcsak én találtam volna fel a farmert. Van benne kifejezőképesség, szerénység, szexepil, egyszerűség- minden, ami remélem a saját ruháimban is megvan.”  Nem más irigykedett a farmerre, mint a világhírű Yves Saint Laurent. Márpedig, ha ő mondja, biztosan van benne valami.

Amikor 1873-ban Levi Strauss és Jacob Davis bemutatták első farmerüket, még nem is sejtették mit indították el. A Levi’s eredeti 501-ese több mint egy farmer, több mint egy amerikai ikon, a világon a legismertebb és legkedveltebb farmer.  Kompromisszumok nélküli elkötelezettséggel tökéletesre tervezve, csak az 501-es farmer testesíti meg az eredeti farmer tisztaságát és egyedülállóságát. Különlegessége éppen az egyediségében rejlik.

James Dean – az akkori kor legnagyobb életművésze

 

A kezdetek kezdete

Levi Strauss az első farmereket eredetileg a munkások részére tervezte. 1873-ban a nevadai szabóval, Jacob Davis-szel partnerségre lépve találta fel az 501-es farmert. 1873. május 20-án készült el az első szegecses „blue jeans”. Azóta ezen a napon ünnepeljük a farmer születésnapját. A nagy gazdasági világválságot követően a munkásosztály után az amerikai ifjúság jelképévé vált a farmer, a tiszteletlenség és az együttérzés szimbólumaként.  Évtizedekkel később az 1950-es években a lázadók büszkén viselték ezeket a nadrágokat, szenvedélyes törekvéseikkel tovább gyarapítva ennek a legendás farmernek az értékét és történelmét. Nincs olyan hippi fotó és film, ahol ne látnánk extrém bőszárű farmereket.
A hippiknél komolyabb emberek is felvették közben az eredetileg munkásnadrágnak szánt darabokat, az 501-est például olyan sztárok viselték, mint az élet akkori legnagyobb császára: James Dean, de a színészlegenda Marlon Brando sem vetette meg a kék gatyát.

[box] Az első farmert napjainkban egy tűzálló széfben őrzik a Levi Strauss & Co. san franciscoi bemutatótermében. Az értéke $ 150.000 (körülbelül 27 millió forint).[/box]
Az 501-es kulturális jelentőségét bizonyítja, hogy 1964 óta a washingtoni Smithsonian Intézet Állandó Gyűjteményének darabjaFiatalok milliói viselték a 60-as, 70-es évek békemozgalmaiban, valamint a berlini fal tetején is, annak 1989-es lerombolásakor. A Levi’s 501-es ma is a fiatal úttörők, lázadók, színészek, zenészek, bloggerek, vállalkozók és aktivisták első választása. Ők mind, azok az emberek, akik napról napra azon dolgoznak, hogy megvalósítsák saját, egyedülálló jövőképüket.

 

Steve McQueen – a plakátfiú

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment