Salzkammergut – Ausztria síléc nélkül

2012. Sze. 09.

Sokan csak a téli Ausztriát ismerik: havas lejtők, forró Apfelstrudel, bögre puncs. Pedig a sógorok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a nyári turizmusra, nem ok nélkül. Magyarország felől közelítve a Salzburg előtti régió egyaránt kellemes élményeket és kikapcsolódást kínál a hegyek, vizek és szabadidő sportok szerelmeseinek.

Hallstatt

Ferenc József császárként bárhol nyaralhatott volna, a megannyi lehetőség közül mégis ezt a vidéket választotta. A térség központja az egykori Monarchia „üdülő-fővárosa”, Bad Ischl a legfontosabb utak kereszteződésében, a Traun folyó partján található. Érdemes felpattanni egy gumikerekű városnéző kisvonatra, amely negyedóra körbeviszi az érdeklődőket a városka látnivalói előtt. A Habsburgok üdülője, a Kaiservilla a belváros szélén, az Ischl-patak túloldalán található, a híres ivócsarnok, a Trinkhalle a belváros közepén, míg Lehár Ferenc nyaralója a Traun partján, a belváros másik végén. Egy ekkora túra kényelmes tempóban is 15 perc alatt teljesíthető. Érdemes elidőzni a 19. századi építészetet csodálva, hiszen megannyi nyaraló található Bad Ischl-ben, az 1820-as években felfedezett gyógyvíz és a császári udvar közelsége ide vonzotta a bécsi előkelő családokat. Errefelé gyakran borult az idő, de senki se keseredjen el: keressen egy kávézót és próbálja ki az eredeti ischlert.

Bad Ischl-től délre található a Világörökség részét képező Hallstatt. A Hallstatti-tó partján fekvő városka bárkinek ismerős lehet az osztrák képeslapokról és útifilmekből. A meredek hegy lábánál már csak egy utcának volt hely, így a hegyoldali házakhoz lépcsőkön, keskeny járdákon lehet eljutni. A főtér házait falra futtatott fák díszítik különös nevezetességként, az elmaradhatatlan muskátlis ablakok és erkélyek mellett. A felső templom egyben temető is, amelynek szűkössége különös szokást teremtett Hallstattban. A halottakat idővel kiásták sírjukból, csontjaikat egy kamra alsó részén egymásra pakolták, míg koponyájukat névvel, dátummal, a halálozás okával és egy, az illetőre jellemző szimbólummal jelölve egy felső polcra helyezték. A hamvasztásos temetkezés bevezetése után megszűnt ez a tradíció, de egy ideje újra kérhetik az itt élők, hogy őseikhez hasonló módon tizenöt év után exhumálják őket és koponyájukat helyezzék ki a kripta polcára. Aki nem kedveli a borzongást, azt a hegy gyomrában levő sóbánya várja, kisvonattal, csúszdával és változatos programokkal.

Wolfgangsee

Salzkammergut nyugati felén található a Wolfgangsee négy település között. Az északi parton levő St. Wolfgangot és a tó nyugati végét uraló St. Gilgent is érdemes felkeresni. Előbbi központjában található a város névadójának, a 10. században élő St. Wolfgang ereklyéit is kiállító templom, amely a legendák szerint csodálatos gyógyulások színhelye. A tóparti Weisses Rössl fogadó csodás panorámája és a tóban található medencéi minden turista tetszését elnyerik. St. Gilgen Mozart anyjának szülővárosa, minél közelebb érünk Salzburghoz, annál nagyobb a Mozart kultusz. A városka főterén található városháza, csodás virágos környezetben és Mozart szoborral kedvelt fotótéma. A tóparton bárki bérelhet elektromos hajót, vízisíelhet, vagy innen indulva bejárhatja hajóval a tavat és annak városait.

Kilátás a Zwölfernhornról

Mindkét város lehetőséget ad a hegyi túrára vagy szimplán csak csodás kilátásra vágyóknak arra, hogy különösebb fáradtság nélkül feljussanak a hegyekbe. St. Wolfgangban a jövőre 120 éves gőzfogaskerekű, a Schafbergbahn várja az utasokat, míg St. Gilgenből kabinos felvonóval lehet a Zwölferhorn csúcsára jutni. Míg előbbi egy bő egy órás utazás, addig utóbbi gyorsabb, negyedórát kell csak a kötélpályán imbolyogni. Az 1500 1700 méteres magasságból remek kilátás nyílik egész Salzkammergut régióra.

Fuschlsee-i naplemente

A térség legnyugatibb tava a Fuschlsee, amely a Mondsee mellett a leginkább alkalmas nyári fürdőzésre is, mélysége és átlaghőmérséklete miatt. A tóparti településen található a legnagyobb energiaital-gyártó központja egy ultramodern üveg épületben. Nyugat felé továbbhaladva a hangzatos nevű Romantikstrasse-n jutunk el Salzburgba, Észak-Rómájába.

A főképp barokk stílusú nevezetességekkel bíró tartományi székhely a negyedik legnagyobb osztrák város, a Salzach folyó partján található, kilométerekre a német határtól. A város egyik legismertebb látnivalója, a Hohensalzburg erődítmény és vár ezeréves múltra tekint vissza. Hozzá képest egészen fiatal, „csak” 400 éves a csodálatos salzburgi dóm, melynek udvarán zajlanak nyaranta a híres színház fesztivál előadásai. Szintén a 17. század elején építették a Salzach túlpartján a Mirabell kastélyt és a hozzá tartozó hatalmas virágoskertet, melynek északi végéből remek fotókat lehet készíteni a kert másik vége mögött magasodó várheggyel. Aki nem a klasszikus képeslap képekre vágyik, az mássza meg a Kapucinus hegyet,ahonnan egészen szokatlan szögből készíthet képet, előtérben a Salzach zöld partjával, középpontban a reggeli fényekben hófehér várral, háttérben pedig mára Bajor Alpokkal.

Salzburg

Mozart nemcsak a zenei életre volt nagy hatással, idővel az édességek piacán is nagy nevet szerzett, itt gyártják a híres bonbonokat, sőt egy ideje különböző édes likőrökön is megtalálható a zeneszerző és zongorista zseni profilja. Érdemes egy sétát tenni a Getreidegasse-n a belvárosban, részint Mozart szülőháza miatt, másrészt, aki nincs tisztában azzal, melyek a legtrendibb márkák ma Európában, az itt és az innen nyíló kis sikátorokat végigjárva megismerheti ezeket, hiszen minden régi ház aljában üzletek találhatóak.

Salzkammergut egyik legnagyobb tava a vitorlások és a gyermekkel pihenni vágyók kedvence, a Mondsee. Az autópályához közeli Mondsee település hangulatos főterétől indulva tíz perc alatt a tóparton lehetünk, amely mondhatni szokásos osztrák élményeket kínál: strand, csónakbérlés és hajóállomás, kicsit távolabb kikötővel. A keletebbre található Attersee már meredekebb parttal rendelkezik, ezért ez a tó kevésbé alkalmas fürdőzésre.

A Schloss Orth a Traunsee-n, Gmunden mellett

Budapesthez legközelebb a Traunsee fekszik, melynek legnagyobb városa a tó északi végében levő Gmunden. Ha netán valaki nem autóval érkezik, a vasútállomástól egy egyvágányos villamossal juthat le a tó partjára, a pálmafás promenádhoz. A város főteréhez nem kell elhagynunk a tópartot, bár Gmunden egy domboldalban épült, de minden látnivaló a tóparthoz közel van, így a Városház tér is. Ki nem találják: kikötő, csónakbérlés, kicsit távolabb fürdési lehetőség. Érdemes kiülni egy partmenti teraszra és ízlése szerint rendelni egy kávét vagy a helyi kedvenc üdítőt, az Almdudlert és gyönyörködni a tájban. Gmunden a vízről is kedves látvány, a vizet nézve azonban megakad a szemünk valamin: egy fehér kastély van a vízen. Sokaknak talán ismerős is, bár még sosem jártak erre. A korábbi Kastélyszálló sorozatot forgatták itt, a Schloss Orth-ban, mely kastély bárki számára látogatható, sőt körül is sétálható, mivel egy keskeny, 1-2 méter széles kavicsos ösvény van a sziget pereme és a kastély fala között.

Ebensee vitorláskikötője

A tó további jelentősebb települései, a Hallstatthoz hasonlóan meredek hegy partján, közvetlenül a tóparton épült település, Traunkirchen, mely nevét a tóról és a templomairól kapta. A Traunsee déli végén találjuk Ebensee-t, amelynek stégjéről remek fotókat lehet készíteni, ha valaki szereti a nagy, sziklás hegyek vízfelületen látható tükröződését.
Fotó: Östrerreich Werbung és a szerző

 

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment