Európai korrupciós listát adott ki a TI

2012. dec. 06.

Görögország a leginkább korrupt ország az Európai Unióban (EU): a súlyos adósságválsággal küzdő uniós tagállam a fejlődő országok szintjére süllyedt a Transparency International (TI) szerdán Berlinben kiadott jelentése szerint.

 

 

A nemzetközi civil szervezet felmérése alapján Görögországban drámai mértékben növekedett a korrupció az utóbbi egy évben. Az ország így a TI listáján a tavaly elfoglalt 80. helyről a 94. helyig süllyedt, amelyen Kolumbiával, Beninnel és Dzsibutival osztozik. A TI úgynevezett korrupcióérzékelési indexe (CPI) a vesztegetésnek a közhivatalnokok és politikusok körében érzékelt mértéke alapján rangsorolja az országokat. A mutató értéke 0 (teljes egészében korrupt) és 100 (nagyon átlátható) között mozoghat. A szervezet idén 174 országot állított rangsorba.
Az euróövezet tagállamai közül Görögország az egyetlen, amely a lista második felébe szorult. A zóna válsággal küszködő déli perifériáján Spanyolország és Portugália viszonylag jól áll, a 30., illetve a 33. helyet foglalja el. A hagyományosan igen korruptnak számító Olaszországban viszont tovább romlott a helyzet, az ország az egy évvel korábbi 69. helyről a 72. helyre csúszott.
Az EU egészét tekintve Görögország és Olaszország mellett Bulgária számít még kiemelkedően korruptnak, az unióhoz 2007-ben csatlakozott ország a 75. helyen áll a TI listáján.
Magyarország a tavalyi 54. helyről a 46. helyre zárkózott fel. A listából kitűnik, hogy Magyarország viszonylag jól teljesített a régiójában: csak Észtország, Szlovénia és Lengyelország előzte meg. A 2004 óta csatlakozott tagállamok közül még Ciprus és Málta végzett előrébb, mint Magyarország. A visegrádi országok között Magyarország a második lett: Lengyelország előtte, Csehország és Szlovákia pedig mögötte áll a listán.
A TI szerint a legkevésbé korrupt ország Dánia, Finnország és Új-Zéland. A három ország holtversenyben végzett az első helyen. A lista végén, ugyancsak holtversenyben Afganisztán, Észak-Korea és Szomália áll.

Forrás: MTI

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment