A Moldva kanyarulatai

2012. aug. 14.

Dél-Csehország csodálatos tájai és épületei rengeteg turistát vonzanak, nem véletlenül. Prága mellett érdemes a déli régiót is felfedezni, akár egy hosszú hétvége alatt.

A természeti környezet szerencsésen megmenekült az iparosodástól, ezért szinte mindenütt erdők, horgász tavak, tőzeglápok és természetvédelmi körzetek találhatóak. Aki szeretne közel kerülni a környezethez, annak érdemes befizetnie egy kenu vagy kajak túrára a Moldván. Az érdeklődők szabadon választhatnak párórás, félnapos és egész napot igénybevevő szakaszokat. Útközben hangulatos part menti büféknél lehet megpihenni. A folyó felső szakasza is könnyen hajózható, csak pár apró zubogó színesíti a békés csorgást. Csorgás helyett lehet csendben üldögélni is a megannyi halastó egyikének partján, ahol rögtön engedélyt is lehet váltani, így nem igényel különösebb előkészületeket.

Aki a Moldva mellett halad, Rozmberk kastélyát láthatja magasodni a folyó partján, amelyet már 13. századi feljegyzések is megemlítettek. Az eredetileg gótikus stílusban épült látványosság az évszázadok és átépítések során mára barokk és reneszánsz jegyeket is visel. A Moldva kanyaralatuait követve haladjunk tovább a folyásirány szerint, ahogy azt a folyón haladó megannyi kajakos és kenus teszi.

A történelmi múlt ugyanígy nyomon követhető a régió egyik legnagyobb és legnevezetesebb városának óvárosi épületein. Cesky Krumlov méltán híres és vonz megannyi turistát. A vár építése a 13. században kezdődött, mai formáját nagyrészt az itt élő cseh arisztokrata családnak, a Rosenbergeknek köszönheti, akik a 17. századra jelentős kereskedelmi központtá emelték. Később az Eggenbergek területe volt, akik bécsi mintára fejlesztették a várost. Miután az Eggenbergek már nem tudtak többet költeni, a város nem fejlődött tovább, így a reneszánsz utáni korszakokból már nem láthatunk építészeti emlékeket.

 

A vár körül és az óvároson át kanyarog itt a Moldva, dombok között. Régi hagyományoknak megfelelően a legmagasabb dombon a vár, a kisebbiken a templom található. Nem csak Prágában lehet sörözni, itt is érdemes kiülni a partra és gyönyörködni a város régi épületeiben, vagy végigjárni a keskeny sikátorokat.  Még ennél is szebb látvány tárul az idelátogatók szeme elé, ha a medve verem fölötti hídon át felmennek a várba, majd annak tornyába. Kínai turistaroham idején ez nem is olyan könnyű, aki járt már Prágában, az tudja, mire számíthat. A szűk lépcsőfordulók és meredek lépcsőfokok mégis megérik a küzdelmet.

 

A régió másik jelentős városa Ceske Budejovice szintén a Moldva partján fekszik. A sörfőzéséről vált ismertté, itt található a Budweiser főzde, a sörfőzés helyi hagyományai már 700 évesek. A város főtere kicsit hasonlít Krakkóéra, csak ez fele akkora és a közepén posztócsarnok helyett szökőkút van. A belváros a gótikus, reneszánsz és barokk építészet elegye, legjelentősebb épülete talán a városháza a Szt. Miklós székesegyház a mellette álló Fekete toronnyal.

 

Aki ugyanilyen élményekre vágyik, de kisebb városban, annak a nehezen kimondható Jindrichev Hradec ajánlott. Bár a belváros egy tűzvészben szinte teljesen megsemmisült 1801-ben, klasszicista stílusban újjáépítették.  A másik két várossal ellentétben itt nem folyik a Moldva, de van helyette egy tó a belváros szélén. A partjától csak pár perc séta a főtér, ahol a Monarchiára jellemző Szentháromság szobrot találunk.

 

Holasovice falucska parasztbarokk stílusban épült házsora a Világörökség része. A kommunista időszakban tiltott hely volt a falusi életforma idillikus bemutatása miatt. Aki szereti a középkori legendákat, az válogathat a régió megannyi kastélya közül. Ezeknek az ódon épületeknek mind saját történetük van, egykori lakóik szelleme kísért némelyikben.

fotók: czechtourism.com

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment