Zombik, kőkorszaki szakik, világkörüli utazás, koktél?

2013. feb. 27.

Az év első hónapjaiban szinte már menetrendszerű, hogy az ország összes műszaki karán mérnökhallgatók százai rendezkednek be pincékben, eldugott műhelyekben, garázsokban, ahol fergeteges tervezések, építések, tesztelések zajlanak.

Ezúttal nem ökojárgányokat tuningolnak, hiszen az A mérnökök játszótere eseménysorozat keretében jelenleg 22 csapat készül arra, hogy világrekordot döntsön. Az április 27-én megrendezésre kerülő innovációs fiesztán Goldberg szerkezetek mérik majd össze tudásukat, melyeket magyar műszaki felsőoktatási intézmények hallgatóiból álló csapatok terveznek és kiviteleznek. A cél, hogy a versenyzők megépítsék a valaha volt legtöbb lépésből álló Goldberg szerkezetet, és ezzel megdöntsék a jelenleg érvényes, 300 lépésből álló, kaliforniai diákok által jegyzett Guinness Rekordot.

A színfalak mögött

Talán mindenki emlékszik olyan filmekre, mint az  Ollókezű Edward vagy a Vissza a jövőbe, de nagyon sokszor láthattuk a Goldberg-ötletet a Tom és Jerry vagy a Bolondos Dallamok rajzfilmsorozatokban is. A mérnökmezőny jelenleg 22 csapatában gőzerővel folyik a munka, éjjel-nappal épülnek az egyelőre titkos innovációs receptek alapján tervezett szerkezetek. Annyit sikerült megtudnunk, hogy a témaválasztás tág határok között mozog: a konstrukciókban nem csak zombik és ufók elevenednek majd meg, izgalmas világkörüli- és időutazásoknak, sőt egy rendhagyó koktélkészítésnek is szemtanúi lehetünk majd. Lesz olyan ketyere, amelyben kedvenc filmjeink köszönnek vissza, de az apokalipszis is lepereg a szemünk előtt. A csúcsdöntők a világrekord elérésén és a szakmai megmérettetésen túl nagyszerű próbatételnek tartják a csapatmunkában való együttműködés és a szponzorkeresés kihívásait is. Van olyan csapat, amely a kollégiumban lim-lom gyűjtési akciót szervezett a szerkezet összeállításához, de vannak, akik a számítógépes tervezés finisében tartanak. Olyanokról is hallottunk, akik a legtökéletesebb kütyü megépítéséhez nemzetközi források után kutakodnak és akadnak olyanok is, akik gőzerővel keresik az építésre legalkalmasabb titkos bunkert. Egy biztos: áprilisban kiderül, hogy kinek sikerül egy nagyon egyszerű cselekvést a lehető legbonyolultabb és legkreatívabb módon véghezvinni, s az elég lesz-e ahhoz, hogy magyar mérnököké legyen a világrekorder cím.

A játszótér is újra megnyílik

A rekordállítási kísérlet mellett a Mérnökök játszótere természetesen idén is megnyílik a fiatal szakemberek számára, akik ügyességi pályákat teljesítve tehetik ismét próbára képességeiket, miközben megismerkedhetnek a Bosch legújabb fejlesztéseivel is. A pontszerző állomásokon minden versenyzőnek számot kell majd adnia kreativitásáról, kezdeményezőkészségéről és együttműködési hajlandóságáról. A 2013-as akadálypálya részleteire még várni kell, de a csapatok verbuválásának épp itt az ideje.

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment