Svájci útitippek az adventi időszakban

2012. dec. 01.

A Vörösmarty téren is van vásár, de rendkívüli népszerű célpont Bécs is az adventi időszakban. Svájcról ritkábban esik szó, pedig itt van minden, ami egy jó karácsonyi vásárhoz kell: hangulatos városok, gyakori hóesés, havas hegyek a távolban.

Tarka fények, a helyi konyhák specialitásai és kézműves remekművek biztosítják a svájci karácsonyi vásárok egyedülálló hangulatát. Az adventi időszak további lehetőségei közé tartozik Karácsonyapó házának felkeresése, a Luzerni Formatervezői Napok keretében kiállított művek megtekintése vagy egy kirándulás az Alpokat átszelő panoráma-vasútvonalak egyikén.

ZürichKarácsonyi varázslat, ünnepi díszben pompázó vásárok és az „éneklő karácsonyfa”
A hagyományos zürichi karácsonyi vásárok szemet gyönyörködtető látványával nem csak a turisták, a helyiek sem tudnak betelni. Zürich legrégebbi karácsonyi vására az óvárosi Niederdorf közepén gondoskodik a romantikus hangulatról és arról, hogy senki ne térjen haza karácsonyi ajándékok nélkül. A Hirschenplatz, a Rosenhof és a Niederdorfstrasse is fényárba és fahéjillatba burkolózik ilyenkor. A zürichi főpályaudvaron felállított és Európa legnagyobb fedett karácsonyi vásáraként is számon tartott karácsonyi vásár a 19. századra visszanyúló múlttal rendelkezik, és 150 felállított standjánál finomságokat, ajándékokat és ajándékötleteket kínál, míg a gyermekek szórakozásáról meseolvasók gondoskodnak. Zürich egy másik éke ebben az időszakban a 15 méter magas, 7000 csillogó Swarovski-kristállyal díszített, óriási karácsonyfa. A főpályaudvartól néhány lépésre található, ház magasságú „éneklő karácsonyfáról“ pedig gyermekek éneke hangzik, és teremt valódi ünnepi hangulatot. A Bahnhofstrasse mentén kerül felállításra a City vásár, és a Globus előtti teret is díszíti néhány bájos stand. A Bellevue térnél pedig a Sechseläuten tér ölt idén is karácsonyi öltözetet, az árusok bódéi itt ugyanis óriási ajándékcsomagokat formáznak.

 

LuzernDesignSchenken: Luzerni Formatervezői Napok
A hagyományostól kissé eltérő karácsonyi vásár, a Luzerni Formatervezői Napok megrendezésére idén november 30. és december 2. között, immáron a negyedik alkalommal kerül sor. A három napos fesztiválon több mint 80 fiatal svájci formatervező mutatja be termékeit. Közülük sokan kizárólag Svájcban folytatják tevékenységüket. Ez a különleges karácsonyi vásár nemcsak számos kreatív ajándékötletet, hanem változatos rendezvényeket és kulturális programokat is kínál. A hat különböző kiállítási helyszín és a számos partnerüzlet izgalmas karácsonyi bevásárlásra hívogat. A gasztronómiai élvezetekről mindeközben a hangulatos bárok és szórakozóhelyek gondoskodnak: forralt borral, szénsavas italokkal, harapnivalókkal és a formatervezett kávéfőzőben főzött kávéval várják betérő vendégeiket.

 

A Genfi-tó környéke
A csodálatos karácsonyi ruhába öltözetett Montreux nem csak a Genfi-tó partján található sétányon felépített hagyományos karácsonyi vásárával (2012. november 23. és december 24. között) kápráztatja el látogatóit. A karácsonyi vásár mellett számos egyéb adventi rendezvény gondoskodik a karácsonyi hangulat megteremtéséről. Érdemes felfedező útra indulni Caux-ba, az autentikus karácsonyi falvacskába, felkeresni Karácsonyapó házát Rochers-de-Naye-ban, vagy megtekinteni a középkori piacot és a mesefesztivált a legendás Chillon-kastélyban. Emellett minden bizonnyal kiváló szórakozásban lesz részük azoknak is, akik 2012. december 6. és 10. között ellátogatnak a Montreux Comedy Festivalra.

 

A Rhätische Bahn vasúttársaságEgyedülálló vonatozás az adventi időszakban
Az advent minden évben elvarázsolja a vasúton utazó vendégeket is. Legyen Ön is részese a Rhätische Bahn panorámavonatairól nyíló lélegzetelállító látványnak. A Chur és Tirano között közlekedő Bernina Express és a St. Moritzot Zermatt-tal összekötő Glacier Express érintetlen hegyvidéken keresztül, széles hegyi folyók felett és csipkézett sziklafalak mentén egészen a felhők birodalmáig viszik fel utasaikat, akik ilyenkor megcsodálhatják a vidék karácsony előtti, ezerszínű pompáját. A Bernina Express több mint száz éve kiépített útvonalát az UNESCO 2008-ban a világörökség részévé nyilvánította. Ismerje meg Ön is a régen élt mérnökök remekbe szabott munkáját, és gyönyörködjön a gleccserektől a pálmafákig vezető útvonalak szépségében. Az Alpokat átszelő vasutak egész évben közlekednek, és várják vendégeiket.

 

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment