MI6 ügynökök: Bond jó, de nem realisztikus

2012. okt. 30.

Semmilyen összefüggést nem látnak a valódi munkájuk és a Bond filmek világa között, mégis szívesen mentek el a moziba az MI6, vagyis a brit titkosszolgálat munkatársai, hogy megtekintsék a Skyfall című, legújabb 007-es filmet.

 

A legújabb Bond-epizód, a Skyfall bemutatója alkalmából a Financial Times névtelenségbe burkolózó, de igazi MI6-illetékesek véleményét kérdezte a filmvásznon látottakról. Az ügynökök elmondták: az ő valódi világuk teljesen más, mint a száguldó vonatokról leugráló, ellenségeit nemes egyszerűséggel felrobbantó, a kínzókamrákból az utolsó pillanatban valahogy mindig kimenekülő filmbeli kollégájuké. Egyikük jellemzése szerint a valódi MI6-ügynök rendszerint “csendben, diszkréten” teszi a dolgát, ami gyakran abból áll, hogy “furcsa helyeken várakozik a végtelenségig”, mire befut az információ, amelyre vadászik.
Az MI6 tevékenységének jól megfogalmazott határai vannak. James Bonddal ellentétben a brit titkosszolgálatosok – akiknek nincs katonai rendfokozatuk – nem hordanak maguknál fegyvert. Ha olyan feladatot látnak el, amelyhez személyi védelemre van szükségük, azt más szolgálatok biztosítják számukra, sosem maguk intézik. A műveletek egész sorához a brit külügyminiszter személyes jóváhagyása szükséges. Az ilyen engedélyköteles tevékenységek közé tartozik például az, ha egy külföldi informátornak pénzt kell átadni, de az is, ha az MI6-ügynök valaki másnak álcázza magát, és így lép kapcsolatba a kiszemelt információforrással.

A Financial Timesnak nyilatkozó egyik valódi ügynök úgy fogalmazott, hogy az MI6 “nem olyan agresszív, mint Bond, de az összes korlátozással együtt is azért eléri, amit akar”. A brit lap forrásai szerint James Bond stílusa nem annyira a brit, mint inkább az amerikai titkosszolgálati módszerekhez hasonlít. Egy volt brit kormányzati illetékes szavai szerint a CIA “egyre inkább félkatonai szervezetté válik”, amely pilótanélküli repülőgépekkel és különlegesen kiképzett kommandós egységekkel “semmisíti meg” Amerika ellenségeit külföldön. “Az MI6 és a CIA évtizedek óta intenzív hírszerzési együttműködést folytat, ám a CIA kezd nagyon is megkérdőjelezhető praktikákat alkalmazni, amelyek felvetik azt a kérdést, hogy az MI6 és a CIA útjai nem válnak-e el a jövőben” – tette hozzá az egykori titkosszolgálati bennfentes.
Ezektől függetlenül a valódi MI6 ügynökök szívesen nézik James Bond kalandjait, sőt a szolgálat a Financial Times forrásai szerint szívesen segíti is a Bond-filmek stábját az egyes epizódok forgatása során. “Ez jót tesz a morálnak” – mondta az egyik nyilatkozó, hozzátéve: nem lepődne meg, ha az MI6 ingyenes vetítésen mutatná be munkatársainak az új Bond-filmet a Temze partján emelkedő futurisztikus londoni főhadiszállásán, amelyet láthattunk egy korábbi Bond moziban is.

 

Forrás: MTI

Hozzászólások

comments

A szerző

Komment