Középkori örökségek – Litvánia

2012. okt. 22.

Litvánia – és vele együtt a Baltikum – nem túl gyakori turista célpont, pedig bőven akad látnivaló északon.  

 

A bő félmilliós lakosú Vilnius belvárosa a Világörökség része, köszönhetően annak, hogy megőrizték a 16-17. századi épületeket. Az első írásos feljegyzések 1323-ban készültek az akkor még faházas városról, de Gediminas nagyfejedelem két évvel később már levelet írt a hanza városoknak, hogy vegyék fel velük a kereskedelmi kapcsolatot, ez hozta a gyors fejlődést Vilnius életében. A Gediminas sugárút végi központi téren található a vakítóan fehér Szent Stanilaus katedrális és a harangtorony már jóval később, 1801-ben készült. A tágas tér kiváló lehetőséget nyújt a helyi fiataloknak a délutáni programokhoz: biciklizés, festés, sörözés a tér szélén, bámészkodó turistacsoportok a közepén. A helyiek hétköznap is nagyszámban és szívesen ülnek a közeli belváros köves sétálóutcáinak kocsmáiban, sört kortyolgatva. A 16. század végén gótikus stílusban épült vörös téglás Szent Anna templom pár perces sétával elérhető a katedrálistól indulva. Az óváros számos további, nevezetes épületet rejt, például a helyi egyetemet, melynek érdekességes, hogy még Báthory István alapította 1579-ben, amikor Lengyelország királya is volt. Vilniust gyalog a legegyszerűbb felfedezni, mivel a belvárosban nehéz autóval közlekedni a sok sétálóutca miatt, viszont minden látnivaló itt található, így egy nap alatt könnyen végigjárjuk őket. Egyes számítások szerint Európa földrajzi középpontja Vilnius közelében található.

[tabs slidertype=”images” auto=”yes” autospeed=”4000″] [imagetab width=”580″ height=”390″]http://himself.hu/images/vilnius1.jpg[/imagetab] [imagetab width=”580″ height=”390″]http://himself.hu/images/vilnius2.jpg[/imagetab] [imagetab width=”580″ height=”390″]http://himself.hu/images/vilnius3.jpg[/imagetab] [imagetab width=”580″ height=”390″]http://himself.hu/images/vilnius4.jpg[/imagetab] [imagetab width=”580″ height=”390″]http://himself.hu/images/vilnius5.jpg[/imagetab] [imagetab width=”580″ height=”390″]http://himself.hu/images/vilnius6.jpg[/imagetab] [imagetab width=”580″ height=”390″]http://himself.hu/images/vilnius7.jpg[/imagetab][/tabs]

Érdemes kipróbálni a helyi ételeket, amelyek egy magyar szájnak semmi szokatlan ízzel nem szolgálnak, cserébe kicsit hasonlítanak a mi fogásainkra. A szovjet megszállás idején a partizánok évekig a litván erdőkben éltek, ahol azt ették, amit találtak: nagyrészt gombát. Őket a kényszerűség vitte rá erre, mi önként választhatjuk, de megéri: a gombából készült levesek és mártások is kiválóak. Egy kiadós vacsora után újra induljunk el egy sétára a városban: a rengeteg iskola miatt soka  csinos fiatal lány, akik meglepően kedvesen és természetesen viselkednek. Aki más édességre vágyik, az térjen be a macskaköves sikátorok boltjaiba: remek házi csokoládék várják, a szőlős-fehércsokis különösen finom. A külvárost egyszerre jelemzi a modern építészet és a szocialista stílus: üvegpaloták magasodnak, de előttük még a budapestihez hasonló öreg orosz trolik döcögnek a Neris folyó füves-parkos partján.
Litvánia azon helyek egyike, ahol örülnek a magyaroknak: a litvánok még mindig nem felejtették el a szovjet megszállást, sokkal erősebb érzelmeket vált ki belőlük a téma említése. Azonban tudják azt is, hogy 1956-ban a magyarok megpróbáltak kibújni a vörös uralom alól, ezért nagy tisztelői népünknek. A Baltikum országai közül itt a legkevesebb az orosz lakosok aránya, talán ezért is.

A fővárostól félórányira levő Trakai kb. 30 perc autóval. Északi stílusban épült, egyszerű kis faházak alkotják a falu központját, de az egyhangúság
mégsem jellemzi: minden ház más és élénk színű. A hasonló építészet kissé meglepő, hiszen szűk ezer év alatt éltek itt oroszok, litvánok, lengyelek, tatárok és zsidók is. Az egyetlen litván vár a tó közepén, egy szigeten található, odáig hosszú fahíd vezet. A legenda szerint Trakai volt Litvánia régi fővárosa, ahol az egyik leghíresebb uralkodó, Gediminas herceg született. A hely szépségét érzékelteti, hogy attól függetlenül, épp ki volt Litvánia megszállója, mindegyik nép helyi vezetője szívesen lakott a tó környékén.

[tabs slidertype=”images” auto=”yes” autospeed=”4000″] [imagetab width=”580″ height=”390″]http://himself.hu/images/trakai1.jpg[/imagetab] [imagetab width=”580″ height=”390″]http://himself.hu/images/trakai2.jpg[/imagetab] [imagetab width=”580″ height=”390″]http://himself.hu/images/kernave.jpg[/imagetab][/tabs]

 

Egy másik nevezetes Litván település, Kernave is nagyjából félórányira van Vilniustól, bár ajánlatos óvatosan hajtani a sok traffipax miatt. A leletek szerint itt már tizenkétezer éve letelepedett emberek éltek. Három hihetetlen formájú domb magasodik a folyóparttól nem messze, ezeken állt egykor a templom, az erőd, alattuk terült el a falu. A 14. században Traidenis főherceg városa volt, de a Teuton lovagok megostromolták. Mára csak a dombok és a gyönyörű táj maradt, persze ezek csak egy magyar szemnek dombok, a litvánoknak ezek már hegyek, ugyanis az országuk legmagsabb pontja is 300 méter alatti.

Fotó: a szerző

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment