Profit és elegancia: Interjú Pintér Péterrel 1.rész

2012. okt. 01.

Pintér Péter 18 évesen alapította első cégét. 30 évesen egy országos franchise hálózat tulajdonosa volt. 10 éve megismerkedett a tőzsdei kereskedéssel, mely azóta portfóliójának legjelentősebb részét képezi. 4 éve társaival megalapította Magyarország egyik legsikeresebb tőzsdeoktató cégét, a Profit.hu Internationalt.

Tőzsdei területen cégtársaival megalkotott egy komplex oktatási rendszert, melynek eredményeképpen az elmúlt években több ezer ember számára tették elérhetővé a tőzsdei kereskedési rendszereket. Publikációi elérhetők az interneten és számos megjelent cikkeiben is. Amellett sikeres és elismert ingatlan befektető, hazai és nemzetközi területeken is. Ezért kértük egy kicsit bővebben a véleményét sikerről, kitartásról, lehetőségekről ebben a mai  helyzetben. Megdöbbentő, hogy míg az egész világ kesereg, hogy nincsenek lehetőségek, ő mostanában elfoglaltabb, mint valaha. Sajnálja, hogy egy napja csak 24 órából áll, mert így rengeteg újabb dologra nem jut ideje. Munkatársai is szeretik, mert mindig minden közös munkájuknak megvan a gyümölcse. Árad belőle a pozitív erő és szívesen ad belőle másoknak is:  Pintér Péter.

Meglehetősen összetett a portfólió, amivel foglalkozol. Mi az, ami közös bennük?
Alapvetően mindegyik a befektetések köré összpontosul. Sosem volt ennyire aktuális, mint most a gazdasági válságban, hogy az ember valamilyen szintű stabilitást tudjon a háta mögött. Ezt a stabilitást biztosítja a több területre kiterjedő tevékenységi kör. Először az ingatlan szektorban találtam meg igazán a helyem. Ez a mai napig fontos része a portfóliómnak, emellé kerültek aztán a tőzsdei és egyéb üzleti vállalkozások is. Úgy gondolom, hogy ha az ember több dologgal foglalkozik, az mindenképpen többrétű sikert ad az életben.

Nem áll fenn ilyenkor a veszély, hogy megoszlik az ember figyelme és kevésbé tud egy dologra koncentrálni?
Én főként két dologgal foglalkozom. 2009-ig, a válság kirobbanásáig mindenképpen prioritást élvezett az életemben az ingatlanszektor. Mivel, azóta a piaci feltételek jelentősen megváltoztak nekem is gyökeresen meg kellett változtatnom az ingatlan portfóliómat. Feltétlenül reagálni kellett arra, hogy az addig likvid piacon ma már nem ritka, hogy évekig benne álljon a pénzünk egy adott ingatlanban. A helyzetet csak súlyosbította, hogy az addig kedvező banki háttér és a hitelek egyszerű és könnyen kiszámolható rendszere megroppant. Ezzel nem azt mondom, hogy az ingatlanbefektetések rossz dolgok, hanem a jelenlegi körülmények nagyobb odafigyelést és specializálódást igényelnek. Ne felejtsük el, hogy míg az ingatlan befektetésekkel az utóbbi években sokan megégették magunkat, addig a megfelelő készpénzzel és hitellel rendelkező befektetőknek az ideje most jött el, hiszen az árak jelentősen diszkontálódtak. Nem ritka, hogy a válság előtti ár 50%-áért vásárolhatunk, ami jelentős profitot jelenthet a jövőben. Emellett kilenc éve életem központi részévé vált a tőzsde. Ami megragadott többek között benne, hogy azonnali visszajelzést kapunk, ha valamit jól csináltunk és akkor is, ha hibáztunk. Ez nagyon rendben tudja tartani az ember egóját. Közös mind a két szektorban, hogy üzleti megközelítéssel találjuk meg a helyünket benne. Nyilván ezek kiterjednek különböző ágazatokra és különböző országokra. A fő célom mindig az, hogy ez a két dolog, ami fontos számomra, megfelelően legyen koordinálva és azok az emberek, akik segítik az életemben ezeknek a működését, ők is erre a két témára összpontosítsanak.

Kikkel működsz együtt?
Túl sok személyi feltétel nem szükséges ahhoz, amit csinálok. Úgy 8-10 ember dolgozik velem. Ők a közvetlen kollégáim. Emellett vannak olyan emberek az életemben, akik alvállalkozóként vesznek részt a dologban, nem kifejezetten alkalmazottként, hanem a cég megbízottjaként dolgoznak a háttérben.

Azokkal, akikkel szorosabb az együttműködés, mi tart össze?
Szerintem az, hogy hasonló gondolkodású emberekről van szó. Ami nagyon fontos szempont, hogy mindenki sikerorientált legyen. Tehát ha elkezdünk egy vállalkozást, azt addig csináljuk, amíg sikerre nem visszük. Eltökélt szándékom, hogy ha valamit elkezdünk, azt csináljuk meg rendesen, annak legyen eredménye, és ha az megvan, akkor annak tudjunk örülni. Ezt Magyarországon sokszor nehéz megvalósítani.

Mitől gondolod, hogy nehezebb, más a gondolkodásmód?
Az elmúlt rendszer nyomait még rengeteg helyen érezhetjük az emberi gondolkodásmódokban. A régi rendszer elkényelmesített. Sokan még hisznek a biztonságos szociális hálóban és úgy gondolják, majd csak lesz valahogy. Pedig ez mára már illúzióvá vált! Ha nem dugjuk a fejünket a homokba, akkor látjuk, hogy egész országok is képesek csődbe menni, magával rántva rengeteg ember egzisztenciáját. És hangsúlyoznám, hogy a válságnak még nincs vége és mindig fel kell készülni egy következőre is. Ezért nagyon fontos, hogy következetesen, egy rendszer szerint hozzunk döntéseket. Meg kell tanulnunk felelősséget vállalni magunkért és nem egy külső hatalomtól várni a megoldást. Ha ezt belátjuk, már elindultunk a megfelelő úton a sikeres élet felé. Ez nem azt jelenti, hogy vészmadárként hangoztatjuk, hogy baj van a gazdaságban, hanem kihasználjuk a válság előnyeit.  A gazdasági válság első évében soha nem látott lehetőségeket tartogattak a piacok, azoknak, akik felkészülten üzemeltették a saját kereskedési stratégiájukat. Mi a cégen belül ezt az irányt követtük és megmondom őszintén, hogy nem panaszkodunk a gazdasági válság éveiben, ami a kereskedési portfóliónkat illeti!  Amíg mások a problémákkal foglalkoznak, illetve azzal hogy mi lesz, mi lehet a jövőben, mi a jelenben gondolkodunk és a jelenben csinálunk nyereséget!

Mit javasolsz, hogyan kezeljük a pénzügyeinket manapság?
Vegyük komolyan az életet és magunkat is. Ha komolyan veszed magad, mások is komolyan vesznek! Az időnk be van határolva bizonyos évtizedek közé. Ezekben az években tudunk tevékenykedni, és a legfontosabb, hogy ne a pénz legyen az elsődleges célunk. Nagyon sok sikertelen embert látok, akik kifejezetten a pénzért kezdenek el valamit csinálni. A pénz nagyon fontos eszköz a célok megvalósításához, de semmiképpen sem lehet a fő cél az életünkben. Olyan célokat érdemes kitűzni, aminek van látható eredménye, amelynek elérése az embernek sikert és örömet okoz. Én azt látom, hogy sok körülöttem lévő ember, aki hasonló dolgokkal foglalkozik, mint én, előbb-utóbb megtanulja ezeknek a rendszereknek a működését és sikereket érnek el az életükben és ettől boldogok. Másoknak adni és másoknak is megmutatni ezt az utat, jó dolog.

Segíteni mit jelent ebben az esetben?
Például azt, hogy ha valakit érdekel a devizapiac, vagy tőzsdei befektetésekkel szeretne foglalkozni, de fogalma sincs róla, hogy működik, akkor annak érdemes megkérdeznie egy olyan embertől, aki ezt a mindennapi életben eredményesen műveli.

Volt példa az életedben arra, hogy segítséget kértek Tőled?
Hogyne. A PROFIT.HU International-t éppen ezért indítottuk el. A körülöttünk lévő baráti és ismerettségi körben előtérbe került az igény valami olyan működőképes módszerre, ami eredményeket hoz és amivel sikereket lehet elérni. Gondolkodni kezdtünk, hogyan lehetne intézményes keretek között embereket hozzásegíteni ahhoz, hogy ne csak az iskolában tanultakat tudják hasznosítani az életükben, hanem olyan egyéb dolgokat is, amiket sehol nem tanítanak. Ezért elhatároztuk, hogy létrehozunk Magyarországon elsőként egy olyan oktatási rendszert, amely segít az érdeklődőknek eligazodni a tőzsde rejtelmeiben. Ez is egy üzleti vállalkozás és hatalmas a piac, de azt gondolom, hogy másoknak is fontos segíteni. Jó látni az eredményeket, mások sikereit.

Tehát ezzel is bővült a vállalkozásaid köre?
Igen. Világszerte kibontakozóban van egy trend, mivel a felnőtt oktatásra óriási igény van. Hamar a szenvedélyemmé vált az, hogy átadjam a tudásom és ezáltal az embereknek adni tudjak valamit. Saját példámból tudom mennyivel olcsóbb és gyorsabb megtanulni valamit egy olyan embertől, aki már sikeres azon az adott területen, ami engem is érdekel. Napjainkban sokan ismerik fel, hogy az eddig megtanult ismereteik esetleg elavultak vagy a megváltozott piaci környezetben már más típusú tudásra is szükségük van. Sokan már érett fejjel veszik észre, hogy hiába bíztak a diplomában, (vannak, akik többet is szereztek) és mire kijöttek az iskolából, képtelenség elhelyezkedni abban a szakmában. Ha körbenézünk rengeteg a diplomás munkanélküli. Pedig ha valaki figyel manapság is észreveheti a lehetőségeket, csak éppen máshol kell keresni őket. Meggyőződésem, hogy az élet számos területén valódi forradalmi változások történtek, ami jelen pillanatban is tart. Azoknak a tudása már idejét múlttá válhat, akik nem követik ezeket a változásokat. És ne felejtsük el, hogy a legjobb befektetés mindig is saját magunk vagyunk. Tehát akik most nem ismerik fel az új lehetőségeket, azok nem tudnak profitálni a változásokból. Sőt fejlődni egyenesen létszükséglet! Ebben a felgyorsult világban, nagyon rövid idő alatt olyan hátrányba kerülhet bárki, amit egy idő után képtelenség behozni.

Súlyos szavak ezek! Ennyire történelmi időket élünk napjainkban?
Már nem évtizedekben mérhető a változás! Sokszor, ami egy év alatt lezajlik, ahhoz régebben tízszer, hússzor több időre volt szükség. A változást szó szerint a bőrünkön érezhetjük és mindenhol körbevesz. A mostani telefonom gyorsabban behozza az internetes oldalakat, mint az első laptopom. És már annál is van újabb és gyorsabb. Új cégek bukkannak fel a semmiből és lesznek meghatározója az iparáguknak. Itt van például a Facebook. Összesen hat éves a cég, jelenleg ötvenmilliárd dollárra becsülik az értékét (az interjú készítése idején). Vele valóra vált az egyik mentorom jóslata, hogy a XXI. században új, tizenéves milliárdosok fognak születni, szinte a semmiből alkotva valamit. De nem csak attól megdöbbentő ez a történet, hogy a tulajdonosa még csak 26 éves, hanem van egy ennél sokkal fontosabb is. A reklámipar is átalakulóban van. A tv reklámok már csak 25% os hatásfokkal működnek, míg a közösségi média 80% feletti. Olyan meghatározó lett a social media ereje, hogy aki nem veszi igénybe, az öt-tíz éven belül kockáztat mindent, amit addig elért. Ezek tudom, hogy súlyos szavak, de forradalom zajlik napjainkban, az internet forradalma. Ezen keresztül pedig minden iparágé, ami az internetet használja. A felhasználók pár éven belül a jelenlegi egymilliárdról a többszörösére nőnek. És itt is, mint minden forradalomban, lesznek vesztesek és nyertesek is.

Hogyan érezhető ez a forradalom a Te munkádban?
Sokan nem tudják, de a tőzsde és az azt körülvevő iparág is óriásit fejlődött az utóbbi öt-hat évben. Már rég nem tőzsdepalotákban hadonásznak különös jeleket és egymást túlkiabálva a brókerek, hanem az egész elköltözött az internetre. Ma már a bróker is csak egy program és a megbízások nem egész egy másodperc alatt teljesülnek. Ráadásul a brókerdíjak is a töredékük lettek. Kedvezőbb lett hazánkban az adózás is, ami nagy segítség. A tőzsdei adatszolgáltatás ma már ingyen hozzáférhető annak, aki tudja, hol kell keresnie. Amikor kezdtem még fizetni kellett a napvégi adatokért is, ma pedig adatokat kapunk bármelyik tőzsdéről, valós időben. A szoftverek kezelhetősége szó szerint gyerekjáték lett, ráadásul elérhetőek magyarul is. És amit mindenképpen kiemelnék, lehetőség van valós adatokkal, az igazi szoftverrel, de virtuális pénzzel gyakorolni a kereskedést. Nagy előrelépés ez a kockás papírhoz képest. Természetesen ennek is vannak veszélyei, mivel a napjainkban elérhető akár ötszázszoros tőkeáttétet nem arra használják, amire való. A pénzünk elvesztése pedig mindig kijózanító tud lenni.

Tényleg szédítő ez a változás.
Pedig, ez még csak a jéghegy csúcsa! Munkatársaimmal folyamatosan fejlesztjük magunkat és az eszközeinket is. Nagyon fontos az újdonságok megismerése és alkalmazása, mert azt biztosra veheted, hogy a konkurencia sem alszik, és ők alkalmazni fogják, amit te nem. Az országban úttörőként vezettük be az on-line tőzsde klubbot is, mely több mint 5 éve sikeresen működik, hétről, hétre. A mai benzinárak mellett és az emberek lerövidült szabadidejét figyelembe véve egyre több előadást tartunk az interneten. Mindenkinek a legkényelmesebb a saját karosszéke. A hirdetések területén is mindig van hová fejlődni. Mi is használjuk a közösség véleményformáló erejét, tehát blogokat, fórumokat is vezetünk és kihasználjuk a közösségi média nagyszerű tulajdonságát, hogy rajta keresztül az emberek egymásnak ajánlanak bennünket. Egy baráti vagy egy hiteles ember ajánlásánál pedig nincs jobb reklám. Nagyon sokáig sorolhatnám még és nem érnénk a végére és akkor még az ingatlanokról nem is beszéltünk. Azt hogy jó irányba megyünk, 100% biztosan tudom! Nem másból, mint abból hogy a konkurencia folyamatosan utánunk kullog és próbálja másolni az új dolgainkat. Ez így van rendjén, ha valaki piacvezető. És mi azért alapítottuk a cégünket, mert piacvezetők kívántunk lenni. A siker mindössze egy döntés kérdése. Sokan vannak, akik nem tudják meghozni a személyes döntéseiket.

Az interjú folytatását ITT olvashatod!

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment