Borzi Vivien: “Egy nő máshogy lát egy nőt”- Interjú

2012. nov. 15.

Túl van egy címlapfotózáson és rengeteg sorozaton, amelyeken az ország legszebb lányait láthatjuk. Borzi Vivien jelenleg az egyik legfoglalkoztatottabb fotós: a sztárok keresik. Ő mégsem akar többnek tűnni, mint egy fiatal és sikeres nő, aki megvalósítja az álmait. Külön megkért, hogy ne írjam fotóművésznek, vagy bármi ehhez hasonlónak, legyen csak szimpla fotós. Nem vágyik rá, hogy ő szerepeljen a fotókon, sőt celeb sem szeretne lenni, ez nincs a tervei között. Mert tervezni azért nagyon szeret.

Hogyan lesz egy mezőtúri lányból az ország egyik legismertebb fotósa?
Három éve teljes mértékben megváltozott az életem. Meghaltak hozzám közelálló emberek, aminek hatására átértékeltem, hogy mennyire rövid az élet, milyen kevés időnk van valamilyen nyomot hagyni magunk után. Tíz nap alatt átszerveztem az életemet, és felköltöztem Budapestre.

Honnan jött számodra a fotózás, hiszen korábban nem volt jellemző, hogy női fotósok dolgoznak? Főleg nem egy címlapfotózáson.
És főleg nem nőket. Talán ez az, ami engem egy kicsit különlegesebbé tesz, hiszen a lányok általában divatot fotóznak, glamour képet nem szoktak. Szeretek nőket fotózni, mindenféle hajlam nélkül. Szerintem van olyan szépérzékem, hogy meghatározzam, milyen szempontok szerint talál majd egy férfi szépnek egy nőt.

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó fotót csináljon? Miért kérnek fel téged?
Talán kicsit új a látásmódom, meg van benne a nőiesség és az elegancia, egy nő máshogy lát egy nőt, még ha férfi aggyal is gondolkozik. Ez szerencsére tetszik a férfiaknak, kimondottan szépnek tartják a nőket az én képeimen keresztül és ennek nagyon örülök.

Te is nagyon jól nézel ki…
…De aranyos vagy!

Szóval sosem gondolkodtál még azon, hogy a fényképező másik felét válaszd? Sosem vágytál arra, hogy téged fotózzanak?
Nem voltak ilyen próbálkozásaim, sőt, ilyen vágyaim se. Százötven centi vagyok, ez bőven kizáró ok a modellszakmában. Képeken legfeljebb a saját szórakozásomra szerepelek. Nem érzem azt, hogy nekem magamat kéne megmutatnom a fotókon, mert nagyon boldog vagyok azzal, amit csinálok.

Sok photoshop van egy fotón, de én is tudom, hogy a mai technika mellett nem megengedhető, hogy egy kép ne legyen tökéletes. Extrém példa: számít az, hogy ki van az eredeti képen, vagy bárkiből bármi lehet pár óra alatt?
Egyre inkább fejlődik a technika, ezért tényleg nem elhanyagolható a photoshop, de azért számít, hogy ki az „alapanyag”, nem szabad lebecsülni annyira, hogy kinek milyen a valódi külseje. Nem csak hibákat lehet kijavítani, én nagyon szeretem a mesevilág-szerű fotókat, ami egy kicsit elrugaszkodik a valóságtól. Természetesen egy mesevilágot nem lehet egy glamour sorozatban megvalósítani. Ezekben nem arra kíváncsiak az emberek, hogy kinek van esetleg narancsbőre, vagy kicsi hája. Azt gondolom, hogy tökéletes nőket szeretnénk látni a címlapon. Ez mindig nagy dilemma, hogy mi az ideál, de nem hiba idealizálni a nőket. Egy normális ember úgyis tudja, mi a szép számára, mi a valódi elvárása. Szeretném, ha minden nő látná, hogy bárki lehet gyönyörű, ha meg van az a háttér, ami egy fotózáson: sminkes, fodrász és egy jól pozícionált kép. Ráadásul, legtöbbször nem hétköznapi lányok kerülnek a címlapra. Én egy hétköznapi lány vagyok, nem szeretnék címlapon szerepelni, de ha odakerülnék, ott már én se hétköznapi lánynak szeretnék tűnni.

Hogy lesz valakiből Sarka Kata fotósa? Hiszen a címlapfotózásod mellett ez az egyik legismertebb munkád.
A Sarka Katás képek azért különlegesek, mert ő vetkőzött is nekem, de nem ő az egyetlen, mivel egy csomó közismert lányt fotóztam már. Kata állítása szerint egyébként engem ajánlottak neki, így kerültünk kapcsolatba. A fotózás után elküldte nekem azokat a képeket, amiket mások csináltak róla az utóbbi időben, és nem voltak előnyösek, pedig tényleg egy gyönyörű nőről van szó. Aki látta élőben, az tudja, hogy úgy néz ki, mint a képeken, nekem nem kellett sokat hozzáadnom.

Van olyan alanyod, akit nagyon szeretsz fotózni, akivel különleges egy fotózás számodra?
Kiemelni nem tudnék egy embert se, mindenkivel sikerült megtalálni a közös hangot és elképzelést, hogy utána azt érezzük, hogy jó az, amit csináltunk. Ráadásul ez nem ember-függő, hanem inkább csapat-függő.

Kell egy csapat. Vivien mindig ugyanazokkal dolgozik, Haller János a fodrász, Dominique Roberts a sminkes és Zimány Linda a stylist.

Ki az, akivel még nem dolgoztál, de szívesen fotóznád?
Mostanában gondolkodtam pont rajta, hogy ha hazai személy, akkor Liptai Claudiát nagyon szívesen lefotóznám. Nem ismerem személyesen, de ő az a nő, aki évek múltán is egyre jobban néz ki, hihetetlen kisugárzása van, árad belőle a nőiesség. Ha modellekről van szó, akkor erre biztos, hogy minden fotós azt mondaná, hogy Palvin Barbit szeretné lefotózni, ezért én már külön nem is említem. Világsztárok közül inkább csinálnék képeket színésznőről vagy énekesnőről, mint modellről, mert sokkal nagyobb kihívás olyannal dolgozni, aki nem mindennap ezt csinálja.

A férfi fotósok könnyen ismerkednek, hiszen ott áll a kamerájuk előtt a modell. Egy női fotósnál ez mennyiben más? Sajnálod ilyen szempontból, hogy nem férfiakat fotózol?
A munkát és a magánéletet soha nem kevertem, ilyen szempontból is előny, hogy én nőkkel dolgozom, mivel így nem is fogom. Ráadásul így a hölgyek párjai is nyugodtan ülnek otthon, hogy jó helyen van a barátnőjük, senki nem fog velük kikezdeni.

Hajdú Péter is nyugodtan ült otthon, amíg Katát fotóztad?
Nem ismerem személyesen, de úgy vettem ki Kata szavaiból, hogy Peti nem örülne, ha férfivel fotóztatná magát félmeztelenül, ami azért érthető egy kétgyermekes anyuka esetében.

Egyre ismertebb vagy, egy ismert nő pedig általában ismert párt is választ magának. Vonz téged, hogy ismert párod legyen?
Volt 1-2 ismertebb próbálkozó, de engem egyáltalán nem vonz az, hogy ismert legyek, vagy, hogy ismert párom legyen. Nem vágyom arra, hogy a fotózáson kívül mással is szerepeljek, ráadásul az ismertséggel együtt jön az is, hogy sokan csak azért nem szeretnek valakit, mert ismert. Sajnos sokan szeretnek utálkozni, pedig mindenkinek ott a lehetőség, hogy megvalósítsa az álmait.

Mi a fontos számodra egy férfiban?
Hmm…. mint fotós, nem hiszem, hogy ez annyira lényeges volna, de mivel sokadjára teszed fel ezt a kérdést, így megadom magam, és elmondom a számomra leglényegesebb dolgot…. 🙂 Szeretem az okos és magabiztos férfiakat, akikre fel lehet nézni. Nehéz és erős természetű nő vagyok, így nálam dominánsabb párt kell választanom magamnak. Szerintem a legfontosabb mindig nőnek maradni, és a férfit hagyni férfinak lenni…. 🙂

Mi az, ami számodra kihívás még a fotózásban, hova juthat el egy fotós Magyarországon?
Szeretném fenntartani a mostani állapotot, nem szeretnék örök elégedetlen lenni. Azokat az embereket becsülöm, akik elérik azt, amit szeretnének, de mikor azt elérik, hátra is tudnak dőlni. Nem szerencsés az, ha az embert felemészti a munka. Én elértem azt, amit szerettem volna, ezért most boldog vagyok, ezt az állapotot szeretném minél tovább megtartani.

Tudatosan tervezed az életedet?
Tipikus mérleg vagyok, szinte mindenről van egy listám: milyen szeretnék lenni, mit szeretnék elérni. Ezzel tudatosítom a céljaimat, és azt, amit be szeretnék vonzani az életemben. Szerintem ez a listaírás nem rossz (nevet)! És elég jól működik…. 🙂

 

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment