Tedd le a cigit!

2012. nov. 22.

Igen, a reggeli kávé mellé nagyon jól passzol egy szál cigi, mert végül is, miért ne füstölnéd meg a perui kávéd aromáját egy kis kátránnyal. Tudjuk, a dohányzás káros hatásairól szóló tanulmányok már a könyökötökön jönnek ki, de talán itt lenne az ideje, hogy észrevedd: a füstölés kihat az élet minden területére, sőt még a szexuális életedre is.

 

Ha kivet az ágy

Reggel felkelsz és úgy érzed, hogy alig aludtál, majd nyúlsz az első adag kávédért és jöhet mellé a bagó. Jobb, ha tudod, a kialvatlanság megmutatkozik az arcodon is, és ezt a dohányzásnak (is) köszönheted. Azért forgolódsz félálomban, mert a szervezetedben nikotinhiány lép fel és ezért esélyed sincs a mély alvásra.

Azóta, talán ő is leszokott már

Sárga és ápolatlan fogak

Modern világunkban már nem nagyon divat az elhanyagolt, megsárgult fog. Márpedig, ha dohányzol, a nikotinnak köszönhetően búcsút inthetsz a hollywoodi hófehér mosolynak. Manapság vannak professzionális fogfehérítő eljárások, de jól jön majd a pénztárcádnak a százezres nagyságrendű kiadás az egyre dráguló cigaretta mellé?

Ráncok, korai öregedés

Persze, a férfiak nem ráncosodnak… csak sármosodnak. Van benne némi igazság, de maradjunk annyiban, hogy nem mindenki olyan szerencsés, mint Johnny Depp. Szóval a cigarettafüst elvonja a friss oxigént az arc ereiből, csökken a C-vitamin felszívódása a szervezetünkben, ez megakadályozza a bőr védelmét. Emellett fellép az érszűkület esete, amely kihat a bőrszövetek vérellátására, így sokkal több és mély ránc fog megjelenni az arcodon.

Kopaszodás

Szokták mondani, hogy a sörény elvesztése genetika. Ezt most sem vitatjuk, de a dohányárukban található mérgező vegyszerek kárt tehetnek a hajtüszők DNS-ében, így a dohányzó férfiak körében megnő a korai hajhullás és kopaszodás veszélye.

Rák

A dohányzás fő okozója a rákos megbetegedéseknek (tüdőrák, szájüregi rák, gégerák, bőrrák). A füstölés kiküszöbölésével a rákos halálozások egyharmada megelőzhető lenne. Sosem késő lerakni a káros szenvedélyed és visszavenni azt a 7-8 évet, amivel megrövidítheti az életed.

 

Naplemente, hátsókerekes autó, majdnem teljes az idill

Szex

Ha nem lenne elég libidógyilkos a büdös száj, sárga fogak, szürke ráncos bőr, hajhullás, akkor itt az utolsó érvünk a dohányzás ellen. A dohányzás spermaölő hatása a dobozok elrettentő csomagolásáról ismerős lehet, viszont bizonyított tény, hogy a füstölgő férfiaknak nem csak kevesebb ondószáma, de több deformált vagy károsult spermája van. Legrosszabb esetben impotencia is felléphet, amely annak köszönhető, hogy csökken a pénisz vérellátása és így az erekció fenntartása sem olyan egyszerű.

 

Nos, elég a riasztó tényekből és pánikra semmi ok, mert van remény és kitartással meg tudod csinálni! Mutatunk neked egy motivációs táblázatot, hogy hogyan reagál szervezeted, amint leraktad a dohányt.

 

Eltelt idő

Eredmény

20 perc a vérnyomás és a pulzus normális szintű lesz
8 óra a vér oxigénszintje javul
12 óra a nikotin   kiürül a szervezetből
24 óra csökken a halállal végződő hirtelen szívinfarktusok   kockázata
48 óra az illat- és ízérzékelés javul
3 hónap 30%-kal növekszik a tüdő teljesítménye
9 hónap a nikotin   okozta köhögés megszűnik, a kimerültségérzés és a szapora levegővétel csökken
1 év a szívinfarktus veszélye 50%-kal csökken
2 év a tüdőrák kockázata csökken
5 év a tüdőrák veszélye 50%-kal csökken
10 év a tüdőrák esélye a nemdohányzókéval azonos
15 év az egészségi állapot olyan, mint a sohasem   dohányzóké

A táblázat forrása: leszoktam.hu

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment