Kevésbé bírják a nők a stresszt

2012. okt. 11.

Kanadai tudósok vizsgálták, hogy mennyiben különbözik a nők és a férfiak reakciója a médiából érkező negatív tartalmú hírek esetén. Mint kiderült, a negatív főcímek olvasása nem váltja ki automatikusan a test stresszválaszát, de nyomot hagy benne, mivel az ezt követő újabb stresszhelyzetek fokozott hatásúak lehetnek.

A PLoS ONE elnevezésű online tudományos portálon megjelent tanulmány szerzői szerint alapvetően fontos megérteni a média által folyamatosan közvetített negatív információkra adott társadalmi reakciókat, tesztjeik célja is ez volt. 56 férfit és nő vett részt a Montreali Egyetem kutatásában, ahol 24 hír kivonatát ovasták el, melyek mindegyike egy főcímből és egy rövid összegzésből állt. A résztvevők fele semleges híreket látott, míg a többiek lehangoló információkat kaptak. Ezt követően a tesztalanyok egy stresszes állásinterjú-utánzaton vettek részt, majd matematikai feladatokat is meg kellett oldaniuk.


Az egész kísérlet alatt mérték a résztvevők nyálában a kortizon stresszhormon szintjét. A mérések szerint a hírek olvasása közben sem egyik nem esetében sem emelkedett a stresszhormon szintje, későbbi reakcióik viszont különbözőek voltak. A negatív híreket kapott nők kortizonszintje jóval nagyobb mértékben ugrott meg a további kihívást jelentő helyzetek alatt, mint a semleges híreket olvasó nőké, a férfiaknál azonban nem észleltek összefüggést a későbbi feladatok alatti kortizonszint és az elolvasott hírek tartalma között.
A teszt második napján megkérték a résztvevőket, hogy idézzék fel az első napon olvasott híreket. A semleges hírekre körülbelül ugyanolyan arányban emlékeztek a nők és a férfiak, míg a negatív híreket kétszer nagyobb valószínűséggel tudták felidézni a nők. A kutatók szerint érdemes lenne a későbbiekben szélesebb körben is megvizsgálni a negatív hírek különböző embercsoportokra gyakorolt hatását.

forrás: (mti)

Hozzászólások

comments

A szerző

Komment