Ketchupot is úgy választasz, mint barátnőt?

2013. jan. 28.

Összefüggések, ahogy talán még soha sem gondoltad.

Ha már túl vagy egy bizonyos koron, biztos neked is volt sokszor olyan alkalom, hogy elképzelted a jövődet. Minél jobban előrehaladtál már az időben annál többször fordulhatott elő, hogy elgondolkozz a vágyaidon. Sőt talán már sokat meg is valósítottál belőlük. Mégis álljunk meg egy pillanatra! Te már tényleg tudod, hogy mit akarsz?

Miket szoktunk kívánni általában? A legtöbben ha megkérdezik tőlük akkor rövid gondolkodás után már mondják is. Egy saját ház, valami jó autó, nyaralás és lehetőleg egy olyan élet amivel bele tudunk észrevétlenül illeszkedni a társadalomba. De sokszor az életünkbe eljönnek olyan pillanatok amikor valami, valaki katalizátorként hat ránk. Ez lehet egy pár ital hatására a barátokkal, egy jó film, egy jó példa vagy egy megfelelő időben meghallott pár mondat valakitől aminek hatására kristály tisztán látjuk mit is szeretnénk az élettől. Ami mindig is megmozgatta a fantáziádat, ami ott lakik mélyen a szívedben. Nézzük meg közelebbről pár vágyat sőt életcélt. Vajon tényleg megállják a helyüket minden körülmények közt?

A legnagyobb szerencse ami történhet, ha sokszor megvalósulatlanok maradnak a terveink.

Elsőként nézzük a nagy álmot, a saját lakást, házat. Ha körbenézek a környezetemben azt látom, hogy a felépített házakban kevesebb a boldog ember mint kéne. Sokak kapcsolata áldozatul esett a ma oly divatos válásoknak és magányos emberek lézengenek a hatalmas házakban, örökös versenyfutásban a rezsivel. Vagy pedig két ember legszebb évei rámennek a hitelekkel folytatott harcra. És így van ez a többi nagy tervekkel is. Nem mindig sikerül az álomnyaralás sem. Sokszor kiderül, sokkal jobban éreztük magunkat a Balatonon, egy be nem tervezett nyaraláson, mint az Adrián, amit jó előre leszerveztünk háromszoros áron. Az igazság az, hogy bár sokszor tudjuk mit akarunk igazán, mégis képtelenek vagyunk megvalósítani és ámítjuk még saját magunkat is.

A legjobb példa erre egy amerikai ketchup gyártó cég felmérése volt. A cég meg akarta tudni hogyan tudná bővíteni a kínálatot, milyen szószra vágynak a vásárlók. A teszt végére rengeteg információ  gyűlt össze arról az amerikaiaknak milyen elvárásaik vannak a szósszal szemben. A végeredményt  csoportokra lehetett osztani. A natúr, fűszeres és az extra sűrű paradicsom püré hozta meg a cégnek az áhított sikert és tett szert hatalmas profitra. Mi ebben az érdekes? Hogy a tesztek során egyetlen egy ember sem mondta soha, hogy extra sűrű szószra vágyik valójában, pedig az eladási mutatók szerint minden harmadik amerikai titokban erre vágyott! Tehát tényleg tudod mit vagy kit akarsz?

Mindenki elképzeli magának élete során rengetegszer az ideális partnert is. A nőknél mondjuk legyen két méteres fekete, izmos, vagy szőke, esetleg hosszabb hajú. A férfiaknál szintén markáns elképzeléseket hallhatunk. Aztán eltelik egy kis idő. És találkozunk a gyerekkori barátnőnkkel, aki egy szőke,nem túl magas pasihoz ment férjhez, pedig tudtuk róla, hogy a fekete magasakért volt odáig. És akkor jönnek az önigazolások, hogy nem minden a külső, ami igaz is. De egy kísérlet megmutatta, hogy igenis sokat számít nekünk. Amerikai pszichológusok felmérést készítettek egyetemisták körében, hogy írják le sorrendbe, mi a tíz legfontosabb tulajdonság, ami alapján párt választanak maguknak. A külső általában az ötödik,hatodik helyen volt. De a kísérlet nem ért itt véget! Megfigyelték a tesztet kitöltőket, a valóságban mi alapján választottak és szinte mindenkinél első helyen volt a partner külseje.

Tehát imádunk megfelelni egy képnek, ami alapján mások elfogadhatnak bennünket, sőt hogy mi elfogadjuk magunkat, miközben a valós vágyaink teljesen mások. Sokan vannak akik teljesen meg vannak győződve arról, hogy ők választották a párjukat. Azonban hányszor látjuk, hogy olyan apróságok döntöttek, hogy hol állt a tornasorban, a névsorban egymás után következtek, de nem csak ezek. Én évekig az kizárólag az első szerelvénybe szálltam be a metrón, így életem párja ha csak a második kocsiban utazott, soha nem ismerem meg. Vagy egyéb események láncolata, amikor mellénk sodor valakiket az élet és mi boldogan csapunk le rá, a szabad választás magabiztos tudatával. Itt persze jöhet a végzet, meg a vonzás törvénye, higgyen mindenki amit akar. De ne feledkezzünk meg róla kit és mit is akartunk valójában, amikor tisztán láttunk, mert nem csak apró hibát követünk el, hanem komoly károkat is okozhatunk magunknak. Legyen energiád utánamenni minden vágyadnak, a legkevesebb kompromisszumot kötve, mivel az ilyen és ehhez hasonló tesztek lemeztelenítenek és megmutatják mit is akartál valójában.

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment