Fenn a csúcs tetején – Negyvenes férfiak titkai

2013. jan. 09.

Ha a negyvenes férfiakra gondolunk, akkor kirajzolódik előttünk egy kép. Általában ők a gazdaság motorjai, a hierarchiát megmászva már egy vállalat felső vezetője, vagy egy komoly vállalkozás atyja. A legnagyobb tiszteletnek örvendőnek számítanak és általában eléggé tekintélyt parancsolóak a környezetükben. Miközben a többség a legaktívabb korszakát éli, a negyvenes férfiak magánéletébe már kevesebben látnak bele. Mintha nem lenne illendő egy ilyen korban levő embert, kiragadva a környezetéből férfiként szemügyre venni. Mintha semmi sem történne a tisztes öregkor és a zabolátlan fiatalság között. Pedig közte ott van az élet legszebb és legnagyobb része.

Úgy gondolom, első körben a mesék hibáztathatók azért, hogy ez a téma szinte tabunak számít még napjainkban is. Vaószínűleg ezeket a sorokat mindenki ismeri: „Heted hét országra szóló lakodalmat csaptak és boldogan éltek, míg meg nem…” És itt vége van! Hiába lapoznánk tovább, hogy rendben van de mi történt azután, legfeljebb ennyit kapunk: „De az már egy másik történet”. És ennyi. De itt hiányzik valami,a legfontosabb évek kimaradtak. A mesék keletkezése óta ráadásul az életszínvonal rengeteget nőtt és a várható életkor folyamatosan emelkedik. Sosem tudjuk meg tehát mi történik a királyfival negyven évesen? Lessünk be hát a világukba és lebbentsük fel a fátylat róluk!

„Gábor(42): Tizenéves koromban sokat álmodoztam, milyen lesz ha felnövök. Érdekes, de a férfivá érésemet huszonévesen képzeltem és úgy gondoltam a családom is meg lesz addigra. Tudtam, hogy már megszületett az a nő akit feleségül veszek majd és találgattam mennyi idős lehet éppen, hol lehet vajon. Elmúltam harminc és azt vettem észre, hogy messze vagyok az elképzelt jövőtől. Nem lettem öregember sem. Sőt életem legjobb formájába kerültem. Fel sem tudtam fogni, hogy történhetett ilyen gyorsan ez az egész, hogy átléptem a harmadik ikszbe. Csak azt tudtam, hogy semmit sem változtam, minden csodás és azt szeretném, hogy ez örökké így maradjon. Negyven felett még mindig szenzációsan érzem magam. Ha ezt elmesélném a tíz éves magamnak, biztos nem hinné el. ”

Persze nem minden negyvenes egyforma. Sokuk sikeresen túl vannak a párválasztás nehézségein és családot alapított egy életre. Vagy újra alapította azt, mert az első nem igazán vált be. És rengetegen hozzák a papírformát amit elvárnak ebben a korban. Ők otthon teljesednek ki, horgászat, barkácsolás, bográcsos partik a kertben és egyéb hasonlók. De nem mindegyikük növeszt pocakot és merül el az evés, ivás, tévézés háromszögben. Az életmód változásnak köszönhetően egyre jobban kitolódik a korhatár a családalapításra, esetleg egyéb okokból léteznek ebben a korban is kimondottan aktív társadalmi életet élő férfiak. Akik nem akarják észrevenni, hogy múlik az idő, vagy egy cseppet sincsenek rákényszerítve hogy észrevegyék azt. Pont jó rájuk a tíz évvel ezelőtti jó szabású zakójuk, testmozgásban sem kényszerülnek kompromisszumokra és a vonásaik is csak egyre markánsabbak lettek. Semmi okuk a visszavonulásra és ha már a színen vannak nem csak a maradék érdekli őket. Egy nő sincs biztonságban tőlük!

„Géza(42): Valahogy sosem gondoltam bele mi lesz ha negyven leszek. Tudtam hogy egyszer eljön, de mindig igyekeztem nem gondolni rá. Aztán ahogy annyi lettem elgondolkodtam mi minden változott meg bennem. Arra jutottam, hogy sokkal jobban értékelem a nőket. Persze húsz évesen is megvolt ez bennem, de most mindent másképpen látok. Akkor természetesnek vettem a tizennyolc éves barátnőm gyönyörű, feszes bőrét, alakját, hamvasságát, báját. Ott tündöklött előttem, de magától értetődőnek vettem a szépségét. Ma egy hasonló nő százszor jobban nőnek érezheti magát velem. Mert már tökéletesen tudom micsoda értéke van az apró részleteknek egy gyönyörű nőn. Nem érdekel az sem ha megbotránkoznak egyesek a korkülönbségeken, én tudom hogy tőlem a maximumot kapja, amit sehol máshol nem talál meg.”

Mindenki evett már barackot. Mivel sérülékenyek a boltba kizárólag olyanok kerülnek, amelyeket még az érés előtt leszüreteltek. Teljesen érett, igazi finom gyümölcsöt, közvetlenül csak a fáról lehet enni. Az ízét semmivel sem lehet összetéveszteni. Csak a rabjává válni. Mert onnantól már tudjuk milyen ízű az igazi barack. Ilyenek a negyvenes férfiak is. Se nem zöld,se nem romlott, tökéletesen érett. Miben tud többet mint akár húsz vagy harminc éves korában? Az egyik legfontosabb, hogy már teljesen kiforrott személyiség. Tisztában van a hibáival és előnyeivel is, melyeket előszeretettel használ is. Nem garasoskodik általában, mert tud bánni a pénzzel. Már tudja, hogy egyszer vége lehet ennek a múló csodának, amit életnek hívnak ezért mindent sokkal felszabadultabban él át. Sokkal intenzívebben tud örülni dolgoknak. Az élet minden területét tudja élvezni és ezt a szemléletet át is tudja adni partnerének. Képes arra, hogy a saját szárnyalásába másokat is bevonjon. Tapasztalata révén jóval kevesebb kudarc éri, mivel már sok mindenre felkészült korábban. Terhelhetőbb mint valaha az élete során. Életkörülménye rendezett. Fóbiáktól és kínos gátlásoktól mentes, megtanult hitelesen udvarolni.

„Attila(40): Egyszer fiatal koromban találkoztam egy párral és több mint tizenkét év volt a korkülönbség közöttük. Azt gondoltam biztos a pénzre hajt a nő és azért van ezzel a negyven éves vén palival. Most hogy én vagyok negyven és egy huszonöt éves párom van egyáltalán nem tartom soknak a köztünk lévő korkülönbséget. Rájöttem még most is csúcsformában tudok lenni. És a nőket nem csak a pénzzel lehet ebben a korban magunk mellett tartani, hanem mert olyan megbecsülést, őszinteséget és tabu mentes kapcsolatot kapnak amilyet elképzelni sem tudnak máshol. Kijártam azt az iskolát ahol a korosztályának fiúi még csak tanulnak. Szeretek élni és ezt jól át is tudom adni a partneremnek.”

Tehát igazi csemegék vannak ebben a korosztályban. Már tudják, hogy ez az állapot nem tarthat örökké, ezért a lehető legnagyobb az életösztön bennük. Tudja hogy egyszer majd mindent elveszthet, de most még semmi sincs veszve. Semmije sem lankadt, mert még ő az élet királya. Ismeri a jó borokat, a jó ételeket és a vendéglőkben a pincérek nekik sürögnek forognak a legjobban. Magadra ismertél? Csak így tovább, a világ a lábaid előtt hever. Ha tudsz azonosulni ezekkel a gondolatokkal, de úgy érzed a korod miatt már háttérbe szorultál? Nem azt mondom, hogy rúgj fel magad körül mindent. Csak vedd észre, hogy az összes ismert jó pasi, akikre a nők áhítoznak, ebben a korban van amiben Te is. Nem hiszem, hogy Brad Pittre valaki azt mondaná, hogy öreg, pedig idén lesz ötven éves. Inkább azt hogy macsó ami a legnagyobb elismerése egy férfinak. És ezt az elismerést érdemes méltósággal viselni, ameddig csak lehet. Ne feledd a te napod most van a legmagasabban és most melegít át mindent a legjobban. Használd ki, mert a boldogtalan, szürke élet túl nagy luxus és nem engedheted meg magadnak.

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment