James Bond legjobb autói

2012. okt. 11.

A 007-es szuperügynök a világ megmentése közben mindig talál időt kedvenc hobbijaira: a gyönyörű nőkre, a felrázott vodka-martinire, a kártyázásra és persze az autókra. Összegyűjtöttük az idén 50 éves Bond sorozat legjobb autóit. Önnek melyik a kedvence?

 

Aston Martin DB5 – Goldfinger

A Bond kultusz nagyon fontos a britek számára, ezért ahogy a főhős is csak a Királynő valamely országából érkezhet, úgy sokáig elképzelhetetlen volt, hogy nem angol sportautóval jár a 007-es. A DB5-ös a legnagyobb klasszikus, sokan úgy ismerik mint “A James Bond-féle Aston Martin”. Az MI6 életérzés miatt a filmesek ezt az autót rakták tele először különböző kütyükkel: forgó rendszámtábla, váltógomb alá szerelt utasülés katalpult, golyóálló üveg. Bond (ekkor Sean Connery) Svájcban is követni tudta Auric Goldfingert, mivel beépített, térképes műholdas követőrendszert sem hagyta ki Q a DB5-ösből.

 

Toyota 2000GT – Csak kétszer élsz

Először forgatták a szériát Ázsiában, ezért sok szempontból rendhagyó film született. A japános feeling miatt ezúttal Bond egy helyi autót kap a japán titkosszolgálattól. Külön érdekessége a filmnek, hogy a 2000GT-t csak kupé formában gyártották, de mivel a Bondot alakító Connery nem fért be az akkoriban még főleg a helyi emberekre szabott autóba, ezért a Toyota készített egy kabrióváltozatot a film kedvéért.

 

Lotus Esprit – A kém, aki szeretett engem

Bár nem Aston, de még mindig brit márka a titkosügynök járműve. A már Roger Moore által megformált titkosügynök ezúttal kétéltű autót kapott az MI6-tól, mivel ekkor épp Stromberg készült a világuralomra egy tenger alatti bázison. Még a gyönyörű Ana Amasova (Barbara Bach) ála is leesett, amikor az általa nem szívlelt Bond parancsnok a stég végén a habokba ugratott.

 

Aston Martin V8 Vantage Volante – Halálos rémületben

Az első Bond autó, amely Kelet-Európa útjain száguldott, legalábbis a film sztorija szerint. Prágából szöktette meg Bond a szép csellista lányt, aki reményei szerint segíti majd őt a küldetésében, de ehhez át kellett jutniuk Ausztriába. A film készítő szerint az Alpokon keresztül vezet ez az út, így a Vantage-re az addigra szokásos géppisztolyok, páncél és füstgránát mellé felkerült egy sítalp is.

 

BMW 750 iL – A holnap markában

A 90-es évek Pierce Brosnan-féle Bond filmjeihez a bajor cég adta az autót. Egy hamburgi parkolóházba vezet Bond útja, ahol az autót el akarják lopni az aktuális főgonosz sameszai, de lepattan róla a feszítővas. A 007-es a mobiljával irányítja az autót előbb magához, majd végig a parkolóházon, defektmentes gumikon, rakétákkal a tetőn, majd mikor minden tudomány elfogy, kiugrat a falon át és berepül a szomszédos autókölcsönzőbe, ahol vissza is adja a bérautónak álcázott BMW-t. Könnyen irányíthatta a kocsit a hátsó ülésen fekve, hiszen a hosszított verziót használták a forgatáson.

 

Aston Martin DBS – jelenleg

Ahogy a Daniel Craig filmek visszatértek az Ian Fleming által megálmodott érzéketlen és verőlegény stílusú Bondhoz, úgy visszatért az Aston Martin is a mozikba. Az 510 lóerős V12-es motor valószínűleg minden forgalmi helyzetben elegendő a 007-es számára. A Casino Royale-ban láthattuk, hogy mentőnek is megfelel az Aston, hiszen az épp haldokló Bondról pontos diagnózist készítenek a kocsi műszerei, így javaslatot is kaphat, hogyan élje túl nehéz pillantait. A forgatások során a kaszkadőrök összetörtel egy autót, de nem azt, ami felborulós jelentben látható, hanem egy másikkal csúsztak bele a Comoi-tóba.

 

Extra: Double Decker – Élni és élni hagyni

Ebben a részben épp Kananga veszélyezteti a világot, aki egy San Monique nevű Karibi szigeten él. Bond az ő házából és drogültetvényeiről szökteti meg csodás szeretőjét, Passziánszt, de a menekülés közben nem talál egyetlen sportautót se. Ezért elköti a Londonból leselejtezett emeletes buszt, egy klasszikus double-deckert, amelyet üldözőbe vesznek a sziget korrupt rendőrei. Roger Moore azonban nem csak a szóviccek, de a buszsofőrködés nagymestere is, így pár, nem éppen apró baleset után sikeresen megérkezik a kikötőbe, ahol meg sem áll a stég végégig.

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment