GM-Peugeot együttműködés – engedélyezve

2012. okt. 26.

A német versenyhivatal Engedélyezte az Opel és a Peugeot együttműködését, így a döntés értelmében az autógyártók közösen intézhetik a beszerzéseket és közös alapra fejleszthetnek modelleket.

A veszteséges Opel tulajdonosa, az amerikai General Motors (GM) és az ugyancsak súlyos problémákkal küzdő PSA Peugeot-Citroen együttműködése ugyan bizonyos mértékű koncentrációhoz vezet, de piaci túlerőt nem okoz, ezért nincs akadálya a közös tervek végrehajtásának – közölte a bonni hatóság.
A GM és a PSA által idén februárban kötött megállapodással az amerikai cég 7 százalékos tulajdonrésszel a francia cég második legjelentősebb részvényesévé vált, miután egymilliárd euróval megemelte az autógyár alaptőkéjét. Az együttműködést mindenekelőtt a több tízezer alkatrész és elem beszerzésére terjesztik ki, és közös platformra, padlólemezre és futóműre fejlesztenek modelleket. Az első ilyen kocsik 2016-ban jelennek meg. A várható közös projektek közül egy új kisautó érkezése a legérdekesebb, amelyet mindkét (a Citröennel együtt esetleg mindhárom) márka forgalmazna. Az együttműködés célja a költségcsökkentés, a tervezett időpontra egy milliárd eurónál nagyobb megtakarítást remélnek.
A marketinget és az értékesítést nem vonják össze, ágazati szakértők szerint azonban hamarosan erre is sor kerülhet, és az is előfordulhat, hogy a két gyártó a teljes egyesüléssel próbálja meg túlélni a válságot. Becslések szerint az Opel az idei első félévben minden egyes eladott kocsi után 940 euró veszteséget könyvelhetett el, a PSA pedig értékesített gyártmányonként 790 euró veszteséget termelt. Az Opel és a PSA egyaránt az európai piac gyengeségétől szenved. Az értékesítés folyamatosan esik, miközben egyre nagyobb a kihasználatlan gyártókapacitás és a veszteség. A francia cégnek a héten 7 milliárd euró állami támogatást kellett kérnie finanszírozási helyzete stabilizálásához.

Forrás: MTI

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment