Ez volt a Forma-1 2012-ben

2012. nov. 25.

Véget ért a szezon, összefoglaljuk neked a legfontosabb történéseit és kiosztjuk a himself díjait. A pályán Vettel lett a világbajnok, de tényleg ő volt a legjobb? A pályán a Red Bull lett a világbajnok, de tényleg ők voltak a legjobbak? Kimi volt a legcoolabb  csávó 2012-ben, de tényleg ő volt a legcoolabb?

 

Kezdjük a pilóták rangsorával, a rajtrács végéről indulva, rövid értékeléssel:

24. Karthikeyan – No comment, ez tényleg rövid értékelés.

23. De la Rosa – Vannak dolgok, amikből nem lehet várat építeni, ilyesmi volt az idei HRT, de mi még nem mondtunk le teljesen a hispán csapatról, látunk bennük fantáziát.

22. Pic – Újoncként jól helyt állt a rutinos Glock mellett, bár azt nem tudjuk, hogy ő volt jó, vagy Glock szürkült bele teljesen az utolsó előtti sorba.

21. Glock – Pic értékelése fordítva: csapattársa volt az egyetlen ellenfele, elverte, de nem tudni, hogy a rutinja és tudása miatt, vagy mert ennyivel jobb, mint az egyik tehetséges idei újonc.

20. Petrov – Idén az egyetlen érdekesség vele kapcsolatban, hogy kitartanak-e mellette az orosz szponzorai addig, hogy indulhasson majd otthon, az első orosz GP-n. Régen legalább repült pár métert, vagy megfogta Alonsot az utolsó futamon.

A mezőny végén idén a Caterham volt az úr.

19. Kovalainen – A szerény finn a B-ligából az egyetlen, aki mindenképpen többet érdemelne, még annak ellenére is, hogy az utolsó futamon csapattársa szerezte a hátsó hatosból a legjobb eredményt.

18. Ricciardo – A Red Bull tarcsiban ő lett idén a gyengébb teljesítményt nyújtó versenyző, talán ezt a szintet hozta volna Alguersuari is, ha nem rakják ki télen.

17. Vergne – A szezon végére vált meggyőzőbbé csapattársánál, de nála is felmerül, hogy ezt a szintet talán Buemi is hozta volna, ha nem  rakják ki télen.

16. Senna – Sokkal többször szerzett pontot, mint venezuelai csapattársa, de jóval kevesebbet és őt sosem láttuk olyan előkelő helyezésekért harcolni, mint Maldonadot. A Williams vezetőiben ezért merülhetett fel, hogy lecserélik a finn tartalékra, Bottas-ra.

15. Schumacher – Idén semmi sem jött össze neki, még azon a pár futamon se, ahol talán jó lett volna a pontszerzésre. Rosberg-hez képest is gyenge éve volt, statisztikailag ez nem látszik, de a pontokban jelentős a különbség. Korábbi eredményeit figyelembe véve, kíváncsiak lennénk, mit gondol arról, hogy megérte-e visszatérni. Szingapúri fékezős öklelése pedig már a nagyon ciki kategória volt.

Schumi biztos, hogy nem az idei év eredményeire vágyott, amikor visszatért.

14. Grosjean – A banktisztviselőből lett pilóta volt a szezon egyik baleset és káosz teremtője, a sokadik elnézett rajtja után eltiltották az Olasz Nagydíjról. Az edzéseken még verte Kimit, ebből látszik, hogy jó pilóta lenne, ha nem lennének mások a pályán. De vannak, így a csapattársa elleni verseny mérlege pocsék, ezért került a mezőny második felébe.

13. Di Resta – Jól teljesített a skót, de kicsit keserű lehet a szájíze, mert a csapattársa megmutatta, még többet ki lehetett hozni az autóból.

12. Kobayashi – 1-2 futamon villantott a japán a tudásából, főleg a hazai dobogója volt szép teljesítmény, de ha az egész szezont nézzük, nem csak a szponzorok az okai annak, hogy ő ülésért küzd 2013-ra, míg Perez élcsapathoz kerül.

11. Rosberg – A középmezőnyben van a szőke német, pedig az év elején még futamot is nyert a Mercedes-szel, amely akkor nagyon erősnek tűnt. Talán akkor utoljára, azután pocsék volt a csapat és az autó teljesítménye, nem véletlenül mondtak le az idei szezonról, s kezdték el a felkészülést 2013-ra már a nyár közepén.

10. Maldonado – A forrófejű venezuelairól sokan gondolták azt, hogy csak a dél-amerikai olajmilliók miatt tartja a Williams, de a barcelonai győzelmével megmutatta, tud ő gyors is lenni. A garázst nem ő gyújtotta fel örömében, inkább az ellenfeleinek okozott forró pillanatokat, akik sosem tudták, Pastor mikor húzza rájuk a kormányt.

9. Hülkenberg – Brazília új ura, aki egy gyenge autóval, nehéz körülmények között, mindig megmutatja, mit tud. Így volt ez idén is, az elmért féktávig a dobogós helyeken autózott. Két éve sokan sajnálták, hogy csak tesztpilóta lesz, aztán idén visszatért, jól versenyzett, jövőre övé az egyik Sauber, a ritka pillanatok egyike, hogy valaki már a harmadik középmezőnybe tartozó autót nyúzhatja 4 év alatt.

8. Massa – „Fülöpke” a magyarországi baleset után két évig kereste önmagát, majd mikor már úgy tűnt, nem kap egy esélyt se, nem hogy egy egész szezonnyit, összeszedte magát. Előbb azt hálálta meg, hogy nem rúgták ki azonnal, majd azt is, hogy övé a második Ferrari jövőre, év végére remekül teljesítve segítette Alonsot. De csak a nyolcadik, mert ha az év elején is így dolgozik az olaszoknak, akkor Alonso most lehet, hogy világbajnok.

7. Perez – A mexikói idén remek autózással mutatta meg, hogy őt sem csak a szponzorai pénze segítette a Forma 1-be. Háromszor volt dobogós a Sauber-rel, ami igazán szép teljesítmény. Szintén így gondolja ezt a McLaren, ezért jövőre már a wokingiak kocsiját hajtja Sergio.

6. Webber – Sokáig ő küzdött Alonsoval a VB címért, aztán mintha a szezon felénél véget ért volna nála az idei év. Talán túlságosan megnyugtatta, hogy szerződést kapott 2013-ra, vagy elvette a kedvét, hogy a csapat idén is Vettelt szánja a trónra.

5. Button – A britnek ABS és kipörgésgátló lehet elrejtve a lábában és egy rakás egyéb elektronika a karjában, más ok nem lehet arra, hogy állandóan jól teljesít olyan körülmények között, amikor a többiek szívük szerint leparkolnának a boxban. A szezon második fele neki is gyenge lett, de az utolsó futamot azért megnyerte. Persze, hiszen esett végig, ráadásul mindig más mértékben.

4. Hamilton – Nyers tempót tekintve ő az idei év legjobbja, 7 első rajthelye mindenképp ezt mutatja, de gyakori kiesései is az élről, vagy a közvetlen élmezőnyből. Nem találták meg a közös hangot idén a McLaren-nel, a szerződéséről sem tudtak megegyezni, így jövőre mehet a gyári Mercihez, amit talán már most megbánt, legalábbis erre utaltak a nyilatkozatai az utolsó két futamon.

3. Raikkönen – Kimi visszatért és mindenkinek bebizonyította, hogy tökéletesen motivált és imád vezetni, csak ne várjanak tőle szmokingos PR szerepléseket. A Lotus-nál tökéletesen partnerek a finn egyedi stílusához, ennek a gyümölcse lett az abu dhabi verseny, amit megnyertek, Kimi pedig a nézőket szórakoztatta a rádióbeszélgetéseivel.

Többszörös különdíjasként megérdemel egy fotót a Jégember.

2. Vettel – 25 évesen három VB címet nyerni, nem kis teljesítmény, de… De azt ne vitassuk el, hogy mennyit számít az autó, hiszen egy HRT-vel Vettel sem szerezne pontot. Vettel „pechje” nálunk épp a nyerő kocsija, arányában csak 3 ponttal hozott ki többet valamiből, ami sokkal jobb,mint Alonso technikája volt.

1. Alonso – Nálunk a spanyol matador nyert, valószínűleg nem ez lesz a legjobb vigasza egy végigküzdött szezon után. Az idény elejei pocsék autóból ő csinált használhatót, mindig kihozta a maximumot a versenyekből, nem hibázott, ráadásul Massa a nyár végéig nem segítette azzal, hogy pontot rabol az ellenfeleitől. Ha mindezek az érvek nem győztek meg az igazunkról, akkor Dasa sokkal jobb csaj, mint Vettel barátnője. Na ugye!

20 futam után 3 ponttal bukni – ezt nem lehet könnyű feldolgozni.

 

2012 legjobb csapata: Red Bull Renault

Adrian Newey egy zseni, ezt idén sokadszor bizonyította. Olyan autókat tud építeni, amilyeneket rajta kívül senki. A futamot közben végzett látványos sérüléselemzései (szárny woodoozás Abu Dhabiban, vagy a kémműhold fotó Vettel törött autójáról Brazíliában) még jobban mutatják, mekkora szakember ő. Még a generátor gondok sem tudták megakadályozni Vettel és a csapat világbajnoki elsőségét.

Idén is Sebastian Vettel és a Red Bull lett a győztes.

 

A szezon legjobb pillanata: Kimi Raikkönen

Nehéz eldönteni, hogy a Jégember melyik mozzanata emlékezetesebb, de vicces rádiókat mástól is hallottunk, de úgy nagyon rég járt bárki is a mezőnyből, hogy kicsúszása után egy másik pályaíven akart visszatérni, de az le volt zárva. Kimivel ez történt a szezonzárón.

A szezon legjobb előzése: Kimi Raikkonen

Ismét a finn és ismét tőle nem tudunk könnyen választani, neki van a legfinomabb keze talán a pilóták között, gondoljuk csak arra, amikor elrántotta a kormányt Suzukában, hogy ki ne üsse a boxból érkező társat. Spa-ban Schumit előzte „Webber-módra” az Eau Rouge előtt, lényegében a kamerába hajtva, ezt talán még az „öreg” se gondolta, hogy ott mennek el mellette. De mégsem ez nyert, hanem a remek amerikai pályán bemutatott még remekebb mutatványa, ráadásul ott, ahol a futam elején még leterelte a pályáról Hülkenberg.

A szezon legjobb futama: Abu Dhabi-USA-Brazília

Itt nincs döntés, egyből hármas holtverseny. Zseniális volt az idény utolsó három futama, aki ezeken is elaludt, az szedjen kevesebb gyógyszert!

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment