Kása bevállalta

2012. nov. 14.

Saját elmondása szerint sokszor és sokan győzködték már arról, hogy készüljön egy könyv róla, az életéről, és az ebben kulcsszerepet játszó vízilabdáról. Eddig azonban mindig nemet mondott, nem akart úgy bemenni az öltözőbe, hogy ott mindenki arról beszél, amiket addig nem mesélt el magáról. Most bevállalta, még a saját szüleinek is tudott újdonsággal szolgálni.

 

Ma mutatták be az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában megjelenő Kása című könyvet, ahol a mű főszereplőjén, Kásás Tamáson kívül részt vett az őt faggató, és a könyvet megíró tévés riporter, M. Kiss Csaba és a szerkesztő, Greskovits Endre.

Kásás Tamást sportemberként ismertük meg, sosem volt az az állandóan médiában szereplő típus, így most is nehezen nyílt meg, de azt kifejtette, hogy korábban nem akart könyvet magáról, de a pályafutása végén már nem állt ellen a felkérésnek. Választása M. Kiss Csabára esett, aki vízilabdázó családban él, így könnyebben megértett sok mindent, ami a sporttal kapcsolatos. De nem csak a sportról szól a mű, Kása beavatja az olvasóit gyerekkorába, szerelmi életébe, sőt, még a privát fotói is bekerültek pár oldalon. Kásás Tamás szavaival: „Ez egy brutálisan őszinte könyv. Felszabadítóan vidám és kegyetlenül tragikus egyszerre. Hősies és botladozó. Elegánsan könnyed és súlyosan alapos. A kötet nemcsak a vízilabdáról, érmekről, sztorikról szól, hanem valóban rólam.”

 

A szerző, M. Kiss Csaba nyilatkozott a himself.hu-nak:

Mitől különleges ez a könyv, azon kívül, hogy kiről szól?

Azért különleges, mert normális, nem akar különleges lenni, nem akar megdöbbenteni, szenzációt kelteni. Egyszerűen csak olyan, mint Tamás élete. Ebben pedig szerencsénk van, mert nagyon jó élete volt, nem volt nehéz könyvet írni belőle. Megmozgatja a lelket, az agyat és néha még a rekeszizmokat is.

Mennyi ideig tartott a közös munka?

Januárban jártam nála először Recco-ban, Olaszországban, akkor tartottunk egy próbát. Tehát februártól egészen mostanáig dolgoztunk ezen, az olimpia előtt már kész volt négy fejezet, utána készült a többi, illetve egy egyfajta előjáték. Keretes szerkezetű a könyv, de közben azért egy logika mentén halad.

Az alcímben is szerepel, hogy Kásás Tamás életének első harminchat éve, amiből arra gondolhatnánk, hogy ez egy életrajzi összefoglalás. Mi alapján építetted fel a könyvet?

Csoportosítottuk a témákat. Külön fejezetet kaptak a nők, biztos lesz olyan, akit csak ez fog érdekelni, hogy milyen barátnői voltak Tamásnak. Itt is teljes őszinteséggel mesélt a dolgokról, de csak azokat írtuk meg, akik igazán megérintették. A gyerekkor is egy külön fejezet, a külföldi évek megint, mivel többet élt Olaszországban az utóbbi húsz évben, mint itthon. Az olimpiák pedig magától értetődően külön fejezetet kaptak.

[box] Kásás Tamás: 3-szoros olimpiai bajnok, világbajnok, 2-szeres világkupa győztes, 2-szeres világliga győztes, 2-szeres Európa-bajnok. [/box]

 

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment