Beteg emberek birodalma a pesti belvárosban (18)

2012. dec. 06.

 

Van egy rossz hírem: bárkiből lehet sorozatgyilkos. Na jó, bárkiből nem, kell hozzá egy hányattatott gyerekkor, hogy teljesen eltorzuljon a jellem. A Murder kiállítás bemutatja, milyen körülmények között követték el tetteiket a világ legismertebb gyilkos bűnözői.

 

Hogy kinek ajánlanám? Dolby sorrund függőknek feltétlenül, még akkor is, ha nem érdekli őket a tárlat, az élmény magával ragadja majd őket. A sötét termekben különböző korszakok és helyszínek elevenednek meg, a látványhoz pedig fejhallgatón át hangaláfestés társul. Így bárki azon kaphatja magát, hogy az egyik sötét sarokban keresi a lopakodó gyilkost ugató kutyákat, vagy hátranéz, hogy ki csapta be mögötte az ajtót. Két nagy csoportba lehet sorolni a bemutatott gyilkosokat: történelmi eseményekhez kötődő vadorzók és 19.-20. századi pszichopaták. Aki valamelyikre fogékony, máris jó helyen jár.

Kicsit “híradós” a terem: ki, kit ölt meg, hány évet kapott érte.

Kinek nem ajánlanám? Maguk a szervezők sem ajánlják a Murder kiállítást azoknak, akik pánikbetegségben szenvednek, klausztrofóbiások vagy epilepsziások. Újat nem mutat, hiszen ha valaki végignézi az internetet, minden szereplőről talál pár sort magyar nyelven, angolul még többet, némelyikről film is készült. Aki a lexikális tudását akarja bővíteni, vagy a sorozatgyilkosokról könyvet írni, az nem itt találja meg a számításait.

Gyerekkoromban láttam egy kivégzős filmet, napokig élt a fejemben a látvány. 16 éven aluliakat nem véletlenül nem engednek be.

Amitől mégis lesz egy különleges érzése az embernek, az a hangulat, amit a fent említett hangok, a látvány és a fények nyújtanak – mindezt úgy, hogy a fülhallgató és a zárt termek teljesen kizárnak minden más külső behatást. A másik érdekesség, amit a neten se találni sokszor, az a gyilkosoktól idézett mondatok. Akitől lehetett, a szervezők kerestek vallomás részleteket vagy kivégzés előtti üzeneteket, így a látogató nem csak a történetet ismeri meg, de ezeknek a szörnyetegeknek a világlátását is. Hátborzongató bő egy óra vár a Murder látogatóira, de amiatt senki se aggódjon, hogy napokig álmatlanság gyötri a szörnyű élmények hatására.
(Lassan éjfél, miért nem tudok aludni?)

 

Hozzászólások

comments

A szerző

Hasonló cikkek

Komment